Actionäventyr
Regi: Ron Howard
I rollerna: Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Brendan Gleeson.
Åldersgräns: 11 år
Den sanna historien som inspirerade till klassikern "Moby Dick" är kanske superspännande egentligen. Men den här filmatiseringen av berättelsen är ett bottennapp – där man från början till slut hejar på valen.
"Så sant som jag lever så är han min", säger Chris Hemsworth gravallvarligt och svingar iväg en harpun. Han spelar Owen Chase, ett av två puckon som ska styra skutan The Essex ut till havs för att fånga valar. I 1820-talets gryende modernism var den lättantändliga valoljan en lukrativ handelsvara och modiga sjömän fick bege sig ut för att begå rovdjursjakt i stor skala.
Men när Owen blir snuvad på kaptensposten surnar han till och han och den nye kaptenen lyckas aldrig samarbeta eftersom de har fullt upp med att tuppa sig. Att regissören Ron Howard, en vanligtvis pålitlig leverantör av välfungerade underhållning, går på grund i den tråkigaste av alla mansklyschor är förvånande. Och att bara lyckas pressa in två, minimala, kvinnoroller i en storfilm 2016 är faktiskt underkänt.
Historien bygger på Nathaniel Philbricks bok med samma namn. Den skildrar vad som verkligen hände när The Essex sjönk utanför Ecuadors kust efter en valattack. Som en ram kring historien läggs den verklige författaren Herman Melvilles besök 1850 hos den enda överlevande besättningsmedlemmen, vid det här laget en åldrande man som helst velat glömma hela historien. Men Melville anar att han är en bra story på spåret och ger sig inte. I slutet av filmen skrivs också de klassiska raderna "Call me Ishmael". Men vägen dit känns tyvärr ganska ointressant.
"In the heart of the sea" ger nämligen sken av att vara en gammaldags äventyrlig, episk historia om överlevnad och mänsklig kämpaglöd. Och visst får besättningen lida, problemet är bara att man aldrig känner sympati för någon och således hoppas att valen, den som alltså stod som förlaga för den fiktiva Moby Dick, bara ska göra processen kort.
Däremot är filmen en triumf för spektakulärt foto och datoriserade effekter. När alle man är på däck och skummet yr känns det som att man verkligen är en i gänget. (TT)