Med undantag för Marie Picassos Västerås-lag, som lyckades nå en andraplats för ett par säsonger sedan, så har det varit idel småstadskörer som tagit sig till final.

Vilket inte är så konstigt. I orter som Vetlanda, Järvsö och Orsa kan en TV4-framgång bli det som enar en hel bygd, där bagarna gör Team Putte-bakelser och kommunalråd utlyser allmän Team Moraeus-helgdag.

Linköpingspatriotismen ser ut på ett lite annat sätt, och i en stad som är bortskämd med (ibland) framgångsrikt hockeylag, Melodifestivaldeltävlingar och ideliga "Ladies night" är det inte givet att befolkningen går man ur huse och som en samlad kropp kastar sig i Filbyterfontänen för en stadskörs skull.

Visst noterade jag tidigt att Team Hoffsten var ett osedvanligt kompetent gäng. Den traditionella "Körslaget"-kören består av ett gäng duktiga solister (i bästa fall, ibland är orterna så små så att de inte ens får ihop sångare som håller) som hjälpligt kan sjunga tillsammans. Team Hoffsten har lyckats få ihop sina grymma solister till en solid kör, som dessutom fått till snygg och funktionell koreografi till alla sina nummer. Bara det att de faktiskt från början gick in för att få till proportionerliga stämmor borde glädja de körpuritaner som kanske fnyser åt populismen och kortsiktigheten i programmet.

Och Louise Hoffsten i all ära - hon har säkert bidragit med en del kön, soul och scenrutin - men de som verkligen fått ihop teamet till en körkraft att räkna med är körmedlemmarna Josefine Willén och Hanna Rydman, som hållit i den löpande sång- respektive koreografiledningen och lyckats få ut bästa möjliga ur en i grunden ganska brokig grupp.

Nu står vi där i en final, och cynikern i mig har fått sig en törn. Faktorer som härkomst, körledarpopularitet och låtval har säkert spelat in, men framför allt är det tävlingens två bästa körer som gör upp, och det gör allting extra roligt. Skulle man gå helt på kvalitet skulle Team Hoffsten ta hem det, men jag vet inte... Jag har sett Team Putte som given slutvinnare sen första avsnittet, men den sista veckan har jag börjat tvivla lite.

Jodå, det kan gå. Visst är det vatten i Filbyterfontänen?