Hunnebergsgatan får nytt liv

I helgen väcks gestalter ur Hunnebergsgatans brokiga historia till liv. Med dans.

17 dansare. Klara Åkerlund och de 16 andra i föreställningen utanför Dansens hus, där klassen även har sina lektioner till vardags.

17 dansare. Klara Åkerlund och de 16 andra i föreställningen utanför Dansens hus, där klassen även har sina lektioner till vardags.

Foto: Tord Olsson

GATUDANS2014-04-03 06:20

Nöjesprofilen Bonn på Druvan, frimurare, kung Oscar den II, Linggymnaster, vanligt folk, kroggäster och glädjeflickor ­– alla ryms de i ”Kära Hunnebergsgatan”.

Det är eleverna på Lunnevads folkhögskolas danslinje som ligger bakom föreställningen om de människor som genom århundradena rört sig på Hunne­bergsgatan, i området runt Dansens hus.

Men det är inte någon historisk föreställning, figurerna manas istället fram med nutida musik och en blandning av dansstilar som street, jazz, balett och modern dans.

– Vi vill få fram att vi sysslar med allt det på danslinjen, säger Julia Nyqvist.

Dessutom blir det lite akrobatik. Agnes Burman är en av dem som ställer sig på huvudet när tempot dras ner i ett mer stillsamt nummer. För en oinvigd ser det ut att göra ont.

– Det är inget tryck alls på huvudet. Det handlar om bålstyrka, teknik och så måste armarna hamna helt rätt, säger hon.

Samtliga i klassen har varit med och jobbat fram föreställningen, från manus­ och koreografi till scen, ljus och smink. Lärarna finns med och stöttar.

– Alla i klassen är kreativa, så det har varit många åsikter. Därför är det bra med en lärare som hjälper oss att prioritera och fokusera, säger Julia Nyqvist.

Så här en dryg vecka före urpremiären är de 17 eleverna, samtliga tjejer, mitt uppe i repetitionerna. Enligt Agnes Burman har allt flutit på som det var tänkt, svårigheter som uppstått har lösts efter hand.

– Det har varit lite knepigt att få ihop helheten, att skapa en röd tråd och hitta rätt övergångar mellan numren. Med varje ny dans kommer en ny värld, säger hon.

Hur känns det inför premiären?

– Jättespännande. Det finns en trygghet i gruppen som gör att vi litar på att det blir bra i slutänden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!