Hissnande fakta: de har sålt 70 miljoner skivor och det nya albumet har toppat listorna i nio länder, inklusive USA, Storbritannien och Tyskland, samt Itunes försäljningslistor i 51 länder.

Självklart låg "13" etta även i Sverige. Och Norge. Och Danmark. Den inflytelserika metaltidningen Kerrang har kallat Ozzy Osbournes återkomst som sångare i Black Sabbath för "rockens största återförening på 35 år".

Tre och ett halvt årtionde har gått sedan gruppen släppte plattan "Never say die", den senaste med Ozzy Osbourne bakom mikrofonen. I kväll spelar gruppen på Friends Arena i Stockholm. På scenen står alla originalmedlemmar, utom trummisen Bill Ward, som hoppade av efter ett bråk om kontraktet för den nya skivan.

Egot kom i vägen

Redan 2001 gjorde gruppen ett försök att spela in ett nytt album med samtliga originalmedlemmar på plats, men Ozzy Osbournes ego kom i vägen.

Ett återkommande omdöme om "13" är att skivan låter mer Black Sabbath än Black Sabbath. Konstigt? Tja, de senaste årtiondet eller så har en ny, vital scen vaknat i en hörn av metalvärlden. Gamla kultband som Pentagram och St Vitus har fått nytt liv när en våg band som influeras av Sabbaths råa riffande har sett dagens ljus. Med "13" går Ozzy och kompani in och visar var skåpet ska stå. Skivan är en djupdykning i det sound som gjorde gruppen till ett av världens största rockband under 1970-talet.

Klassiska låtar dominerar

Gruppens konserter under de inledande delarna av den pågående världsturnén har varit regelrätta historielektioner. Större delen av materialet är hämtat från klassiska album som "Black sabbath", "Paranoid" och "Master of reality". Bara 3 av 16 låtar under Sabbaths senaste konsert kommer från den nya skivan. Ändå kallar Ozzy Osbourne "13" för det viktigaste albumet i sin karriär.