– Jag tycker om socialrealistisk film, men jag har ingen särskild nisch. Jag är ganska öppen för olika sorters film, säger den kommunala tjänstemannen som fått hedersuppdraget att introducera Linköpingsborna till kvalitetsfilmen.
Urvalet gör hon i enlighet med de riktlinjer som kultur- och fritidsnämnden beslutat om. Bland annat försöker hon få med ett mångfaldsperspektiv.
Ann-Sofie Löw är utbildad kulturvetare och anställd på kommunens kultur- och fritidskontor sedan sommaren 2014. Hennes ansvarsområde är vuxenkultur. Hon har bland annat kontakt med studieförbund och hembygdsföreningar, hon jobbar med bokens dag och helgarrangemang. Blandningen av uppdrag beskriver hon som stimulerande.
– Men nu har filmsatsningen tagit stor del av tiden, säger hon.
31 augusti startade Linköpings filmsalonger, kommunens initiativ för att bredda filmutbudet. Kommunen hyr salong 3 i Filmstaden, och visar film från Tyskland, Frankrike, Georgien, Mexiko – ja, hela världen – och biljetterna kostar bara 70 kronor. Och satsningen har lyckats.
– Det har gått över förväntan. Det brukar ta tid innan en sådan här satsning förankras bland medborgarna. Vi är glada att det fått en sådan spridning, säger Ann-Sofie Löw.
Tusen sålda biljetter de första två månaderna innebär cirka tio besökare per föreställning, och det låter kanske inte så imponerande. Men för den som suttit helt ensam på bio och sett unika filmer förr, eller inte haft chansen att se annorlunda film alls på senare år, är det en klar förbättring.
– Vissa filmer har dragit fler besökare än andra, och vi märker att få väljer de sena föreställningarna, säger Ann-Sofie Löw.
Satsningen pågår året ut. Det är upp till politikerna att bestämma om det blir en fortsättning. I så fall kanske det blir en föreställning på eftermiddagen i stället för sena kvällen. Och kanske ett annat tempo. Hittills har två nya filmer haft premiär varje vecka.
– Vi vill att det ska vara ett brett utbud, säger Ann-Sofie Löw, som är glad att hon kunnat erbjuda publiken aktuella, prisbelönta filmer som ”Mandarinodlaren”, ”Love and mercy” och ”Phoenix”.
Att hon bor i Norrköping, som har den kommunala biografen Cnema, ger henne möjlighet att se mycket kvalitetsfilm.
– Ibland har jag inte hunnit se filmerna innan de visas här, men jag gör research och kollar recensioner. Jag håller mig uppdaterad, säger Ann-Sofie Löw.
– Jag hinner väl inte se så mycket som jag önskar, utan det blir mycket på kvällar och helger. Visst tar vardagen och livspusslet sin tid – men jag vill inte säga att det är begränsande, säger den pendlande tvåbarnsmamman och skrattar.
Just nu jobbar hon med ett nytt evenemang: Filmens dag.
Filmens dag i Linköping arrangeras i samarbete mellan Linköpings filmsalonger, SF, Arenabolaget, Film i Öst och Cinemax.
Det börjar med filmbrunch på Konsert & kongress, Backstage kl 11. Den gästas av regissören Peter Grönlund, som är aktuell med den omtalade filmen "Tjuvheder".
Kl 14 visas Roy Anderssons senaste kritikerhyllade film "En duva satt på en gren och funderade över tillvaron" på Filmstaden i salong 7. Den var nominerad till en lång rad guldbaggar i vintras, och är Sveriges kandidat till Oscar 2016. Efter filmen blir det ett regissörssamtal med den världsberömde filmskaparen Roy Andersson, under ledning av Lars-Ove Östensson, som är chef för konsthallen Passagen.
Kl 19 avrundas filmdagen med mingel och live-filmquiz på Passagen.
Föranmälan krävs till de olika programpunkterna. Mer information uppdateras löpande på hemsidan www.linkopingsfilmsalonger och facebook, utlovar Ann-Sofie Löw.