Sällan har väl svenskarna behövt en fridfull julhelg mer ån detta år 2015. En vacker med facklor och stearinljus som brinner för att bringa ljus i en mörk och orolig värld. En natt då människor ur alla kategorier, kulturbakgrund eller klasstillhörighet, kan enas i en stilla bön om nåd och samhörighet. En natt då en sång kunde vara symbolen för det som många längtar efter. En stilla natt.
Sången om en stilla julnatt är en av de mest spridda som finns och är översatt till ca 350 språk.
Den skapades inför julen 1818 i den Österrikiska lilla staden Oberdorn bei Salzburg av kantorn Franz Gruber och hjälpprästen Joseph Mohr då orgeln gått sönder på grund av att en mus bitit igenom bälgen. Man skapade då en enkel sång som kunde ackompanjeras på gitarr och sjungas tvåstämmigt. Redan under eftermiddagens repetitioner inför öppna dörrar strömmade folk till och till mässan var kyrkan fylld. Den man som reparerade orgeln några dagar senare tog med sig sången till sina fyra skönsjungande barn och sedan spreds den som en löpeld över ett fredslängtande Europa.
Mest känd som fredsbringare är den för julnatten 1914 mitt under första världskriget. Den tyske kejsaren ville liva upp sina frontsoldater och hade skickat vagnslaster med små julgranar till Flandern. När dessa på julnatten monterades upp längs med skyttegravarna med små ljus i stämde mannarna spontant upp i den då nästan 100-åriga julsången. Trots att ljusen egentligen uppenbarade deras position för engelsmännen som låg i diken några hundra meter bort var det ingen som sköt ett enda skott. De lade istället ner sina vapen och stämde upp i den engelska versionen av sången. Det var som om musiken från två sidor formade en gemensam fredlig oas som svävade några 100 meter framför och ovanför dem.
Till slut reste sig soldater ur skyttegravarna, utbytte julgåvor och spelade fotboll tillsammans. Överkommandot på båda håll fick ingripa för att få de redan krigströtta att åter börja döda varandra med hot om krigsrätt.
Under andra världskriget förvändes allt i sången till sin raka motsats och Nationalsocialisterna försökte skapa en avkristnad jul i arisk tradition där "Stilla natt" fick ny text med innehållet att det är Adolf Hitler som personligen vakar över Tyskland som skänker landet och dess befolkning frid och ro över julen. Ännu värre blev det då koncentrationslägerfångarna i Flossenburg 1941 tvingades att sjunga "Stilla natt" medan man hängde ett 50-tal av deras medfångar som försökt fly.
Mitt under Vietnamkriget 1969 skapade Simon and Garfunkel sin version av "Stilla natt, 7 o clock news/ Silent night" där de sjunger a capella till ljudet av presidentens tal om vedergällning och bombernas krevader för att på ett effektivt sätt markera sitt avstånd till USA:s hyckleri kring fred på jorden samtidigt som man utnyttjade julen till att anlägga bombmattor över Vietnam.
Nu var och är inte denna amerikanska sångduo ett kardinalexempel på fridsamhet då framför allt Art Garfunkels gärningar under senare år präglats av bitterhet och revanschlusta gentemot sin gamle kollega mycket på grund av att han själv förlorat sin änglalika röst och därmed sin karriär.
Julen är egentligen den möjliga mötesplatsen för olika kulturer då denna högtid lånat sitt innehåll från så många kulturtraditioner och länders historia att det är hart när omöjligt i dag att berätta om ett enhetligt ursprung. Från början lånad från Mellanösterns miljö av öknar och palmer korsad med den nordiska tron på små elaka gråtomtar och bockar av halm, den tyska mytologin kring granar, sydeuropas vördnad för helgonet Nicolaus som sedan kidnappades av Coca Cola som gjorde om den vördade patern till en pösande Tomtefar och placerade honom på Nordpolen eller i Finland eller i Orsa eller var som helst.
Walt Disney har som vanligt skänkt oss ett slags animerat historiskt facit och bidragit med nya internationella julsånger, med droppande stearin, flämtande körer och gnistrande stjärnor.
Med sin enorma spridning finns julsången "Stilla natt" kvar som en förhoppning om fred på jorden och nåd för alla oavsett härkomst. Sången är en hyllning till vinterns möjlighet till eftertanke då kylan tvingar allt att bida i väntan på en ny vår. Vinternatten är naturligt stilla och andaktsfull och ger var och en en möjlighet att begrunda hur man vill forma sitt liv.
Stilla Natt, Heliga Natt. Allt är frid stjärnan blid.
Peter Bryngelsson är frilansskribent, författare och musiker.