Samma helg som det meddelas att Jazz & Bluesfestivalen flyttas till hösten och kanske går en osäker framtid till mötes spelar två av Sveriges mest framstående jazzmusiker i stan: sångerskan Jeanette Lindström på Passagen och pianisten Steve Dobrogosz i Missionskyrkan. Jazzen lever i Linköping!

Senast Steve Dobrogosz var här spelade han tillsammans med jazzsångerskan Anna Christoffersson och ett par av de ballader han komponerat för henne fanns också med på repertoaren här. Men tyngdpunkten låg på kyrkomusik. Skönt med en adventskonsert som inte innehåller alla de förväntade julsångerna.

Första avdelningens höjdpunkt var "Nardus och saffran", ett verk Dobrogosz komponerat med textrader ur "Höga visan". Eftertänksam musik, inte omedelbar, men som sakta smög sig på och liksom omfamnade lyssnaren. Plus också för de två solisterna Kristin Strääf och Per Jonsson.

Artikelbild

Musik och text som träffade hjärtat. Jag ville dröja kvar i den stämningen och hade därför svårt att delta i den påföljande allsången. "This little light of mine" har nog svängt hårdare vid andra tillfällen. Linnea Hall, ung och lovande sångsolist från Lunnevads folkhögskola, tog sig an ett par av Dobrogosz jazzballader på ett fint och inkännande sätt och stämningen kom tillbaka.

Efter paus framfördes kvällens huvudnummer, Steve Dobrogosz "Christmas Cantata", körlyrik i sju satser. Till skillnad från "Nardus och saffran" är detta lättillgänglig musik med tydliga, böljande melodilinjer. Särskilt gäller det de två inledande medryckande satserna, som förmedlar hoppet och glädjen i julens budskap.

Första satsen "Ring them, sing them" avslutade också verket. Oskar Ganestål ryckte med sig kören som lyste och glittrade ikapp med silvertrådarna i Anitas Gredes vackra gobeläng bakom den.

Extranumret hämtade Steve Dobrogosz från sin nya skiva "Golden slumbers". Det blev Beatles "I'll follow the sun". Aldrig har man väl kunnat ana att det ryms så mycket musik i denna enkla Lennon-McCartney-låt.

LOLLO ASPLUND