Jul handlar mycket om kontraster. Om rödklädda tomtar och Jesusbarn. Om Disneyfilmer och julevangelier. Och om "Hej tomtegubbar" och "Adams julsång".

På söndagskvällen framförde Ad Libitum och Magnus Bäcklund, uppbackade av Domkyrkans Kammarorkester med Östgöta Blåskvintett och John Bauer Brass, julmusik med seriösa undertoner inför en i välfylld domkyrka.

Medan repertoaren sträckte sig från Skifs till Händel var det just det allvarsamma som underströks, där Ad Libitum valt att framföra svåra briljerar- nummer och Bäcklund tydligt skruvat ner Tom Jones-trycket i rösten.

Artikelbild

För den som förknippar Bäcklund med just Tom Jones-låtar och andra testosteronfrustande sånger, bjöd konserten på en mer finstämd sida av Bäcklund.

Inramningen med domkyrkans stenväggar och en tydligt avvaktande publik underströk hela intrycket och jag konstaterar att få konserter inleds med klockringning, lika få utelämnar helt mellansnacket eller möts av tystnad snarare än applåder från publiken.

Och på så vis blev konserten en hyllning just till den sakrala sidan av julen.

Men medan musiken gick från det världsliga till det andliga, gick i alla fall min blick till kyrkfönstren i den högra delen av kyrkan och Filmstadens neonskyltar som tydligt tecknade av sig mot rutorna.

Artikelbild

Och jag noterar att inte heller i domkyrkan är den tomteprydda Disney-julen långt borta.

CHRISTINA ÖBERG

Artikelbild

Här är den, Magnus Bäcklunds mer finstämda sida. Foto: Daniel Bennelid

Fotnot: Konserten sänds i P4 den 23 december kl. 17.