Minneskonsert för Thomas Fehling. Wallenbergsalen, länsmuseet, 23/1.

Linköping förlorade en av sina allra duktigaste musiker när Thomas Fehling gick bort i oktober förra året. På begravningen annonserade hans vän Johnny Andersson att han tänkte anordna en minneskonsert för Thomas.

- Många som spelat med Thomas genom åren var där, och alla verkade tycka att det var en bra idé, säger han.

Artikelbild

Thomas Fehling spelade bland annat i gruppen Tombola som här ses sjunga på kinesiska.

Sagt och gjort, i lördags var musiker från hela landet på plats i Wallenbergsalen för att hedra Thomas. Kön ringlade sig lång och de sista Fehlingfansen fick nöja sig med ståplatser längst bak i - eller till och med lite utanför - konsertsalen.

Programmet var en salig blandning mellan högt och lågt. Klarinetten var Thomas Fehlings huvudinstrument och hans dotter Hanna Fehling demonstrerar instrumentets fulla bredd i Mozarts enda klarinettkonsert. Kort därpå tar Thomas vänner från hans tid som Chalmersspexare plats på scenen:

- Nu vill vi ha erotik, inte någon oskuldsfull platonisk kärlek, sjunger två av den äldre generationens spexare i en smäktande duett. Numret tar en oväntad vändning när de börjar klä av varandra på scenen, till publikens skratt och jubel förstås.

Thomas Fehling lovordas gång på gång under konserten som en av landets bästa jazzklarinettister. Publiken bjuds på jazz av hög kaliber från några av de konstellationer som Thomas spelat i. Kjell Larssons Trio med Kjells Hammondorgel i spetsen imponerar särskilt.

Artikelbild

Kjell Larssons Trio uppträdde på Thomas Fehlings minneskonsert.

Konserten avslutas med att alla som uppträtt samlas på scenen för att tillsammans med publiken sjunga "Underbart är kort".