Johannes Brahms "Ein deutsches Requiem" blev storsatsningen som vann åhörarnas hjärtan vid lördagens konsert i Sankt Lars kyrka.

Stående ovationer från den helt fullsatta musikkyrkan i city blev den jublande avslutningen på ett underbart framförande av Linköpings Symfoniorkester, körerna Chorus Lin och Musiklinjens kör från Vadstena folkhögskola samt sångsolisterna Vivianne Holmberg, sopran, och Anton Ljungqvist, baryton, under ledning av dirigenten Mats Nilsson.

Anna-Carin Strand är till vardags dirigent för båda körerna och svarade för repetitioner och förtjänstfull körinstudering av verket.

Brahms "Requiem" är en annorlunda dödsmässa och undviker allt tal om domens dag och straff.

Bibeltexterna från Gamla och Nya Testamentet uttrycker övertygelsen att döden övervinns. Temat blir tröst och frid där också de efterlevande och deras sorg står i centrum.

I programbladet kunde vi läsa: "Sats ett till tre ger röst åt sorg och klagan över det jordiska livets slut, i sats fem och sex förvandlas sorgen till trosvisshet och glädje över det eviga livet. Den fjärde satsens skildring av paradiset förmedlar på så sätt verkets centrala budskap".

Min personliga upplevelse av sången och musiken blev oerhört positiv.

I Brahms "Requiem" finns både Hoppet och Ljuset.

HANS ENEROTH