En dubbel

Säsongspremiären till ära var fredagskvällen en dubbel med två spännande akter på scenen. Första bandet - som jag definitivt inte vill kalla förband - heter Niki & the dove, en duo frontad av doldisen Malin Dahlström. Att det lilla som har sipprat ut från hennes nya projekt har blivit föremål för massa creddig hype är knappast överraskande. Hennes musikaliska resa har gått från klarhet till klarhet, från experimentella trion Midaircondo, via The Dora Steins gitarrpop och soloprojektet Disdishdance till purfärska Niki & the dove.

Duons shamanistiska uppenbarelse och besvärjande danser bär tydliga vibbar från Fever Ray, men de berättar bara en del av historien. Malin Dahlström och Gustaf "The dove?" Karlöf rör sig mellan forntid och framtid med några mellanlandningar på 80-talet. Ibland svävande, ibland bombastiskt, aldrig tråkigt.

Hur musiken skapas är oftast ett digitalt mysterium, men när Malin spelar in och samplar vissa ljud live får jag rysningar. Ett fantastiskt verktyg från tiden med Midaircondo som lyfter konserten ett snäpp.

Nummer två är ett speedat gäng från Uppsala. Lissie dancefloor disasters punkiga dansmusik med starka chiptuneinslag går hem hos den salongsberusade klubbpubliken.

Framträdandet är energiskt, tänk duracellkaninen kopplad till Barsebäck. 8-bitarsnoterna serveras med lite lagom knäppa visuals, denna afton med kattsmak.

Jag kanske är för nykter, men känslan av att bli tvångsmatad är påtaglig. Det funkar bra live, men jag vet att jag kommer skippa förbi dem på spellistan hemma.