Linköpings hemliga musikförening rör om i grytan

En nästan okänd förening har verkat i det tysta i Linköpings musikliv. Den nya ordföranden vill röra om i grytan och bredda musiklivet.

Ingrid Haking Raaby vid resultatet av konserthusdebatten. Konsert & Kongress i Linköping

Ingrid Haking Raaby vid resultatet av konserthusdebatten. Konsert & Kongress i Linköping

Foto: Lars H Jonsson

Konsert2022-10-04 19:00

 För 50 år sedan inleddes en diskussion om att Linköping behövde ett konserthus. Så småningom blev det en kompromiss: Ett nytt Folkets hus som också inhyste en konsertsal, invigt 1987.

Drivande i denna historia var föreningen Musik i Linköping (MiL). Har du hört talas om den? Föreningen startades med syfte att få till ett konserthus. En fond upprättades. Denna övergick sedan till en stipendiefond: Crusellstipendiet som delas ut till unga lovande dirigenter. Den senaste är Anton Holmer, utdelning 16 oktober i samband med en konsert i Crusellhallen.

MiL vill arbeta för Linköpings och regionens musikliv. Men de märks kanske inte så mycket? Östergötlands Musikdagar har sedan 1998 blivit den stora hållpunkten. Festivalen som blandar kammarmusik, jazz och annat. Men utöver detta?  

Föreningen har nyligen fått en ny ordförande. Sångerskan och pedagogen Ingrid Haking Raaby. Hon menar att det finns mycket att göra och tillföra i Linköpings musikliv och hoppas att MiL ska kunna bli en synligare kraft i det spelet.

undefined
Ingrid Haking Raaby vid resultatet av konserthusdebatten. Konsert & Kongress i Linköping

Den klassiska musiken såväl som jazzen lider av brist på en yngre publik. Unga duktiga utövare finns det förvisso, men de möter sällan sin egen generation.

– Jag vill få folk att gå mer på konsert och inte minst den yngre generationen. Men det behöver  vara något som lockar också, säger Ingrid Hakung Raaby.

Hon tror på att blanda mer, både i repertoar och formerna för hur en konsert går till. 

– Jag önskar också en blandning mellan det lokala och artister utifrån. Även utbildningar som finns i regionen behöver synas och höras mer, få tillfällen att möta förebilder och inspiratörer.

Ingrid Hakung Raaby är en idéspruta och flödar av energi.

Samarbetet med Östgötamusiken har utökats. Det blir föreläsningar på musikteman. Kommande gäst är Sixten Nordström. Rikskänd pianist, pedagog och programledare,

undefined
En känd duo med ovanlig musik gästar Linköping: Katarina och Svante Henryson.

En stor satsning är en konsert med de gränsöverskridande artisterna Katarina och Svante Henryson. På Sagateatern lördag 8 oktober sker mötet mellan sång, cello eller elbas. Den tidigare Real Group sångerskan har breddat sina stilar, bland annat i denna ovanliga duo med basvirtuosen.

En lite udda lokal för konsert. Men det saknas bra mindre konsertlokaler i Linköping. Det har återigen blivit en fråga på dagordningen hos MiL. Bättre lokaler, fast kanske inte ett nytt hus.

– Bygg om något befintligt, säger Ingrid Hakung Raaby. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!