Lördagens spelning innebär startskottet för en höst som redan är fullbokad med handplockad och kvalitetssäkrad musik från hela länet. Premiärkvällen spretar musikaliskt men medarrangören Tobias Pettersson påpekar att punken är den gemensamma nämnaren som för dem tillsammans.

Saturdays Heroes från Finspång har hittat rätt helt i den melodiösa oi-punkfåran. Jag gillar både det jag hör och energin jag ser på scenen. Jag blir dock orolig när jag hos bandmedlemmarna ser två stycken Dropkick Murphys-tröjor och en av bandets låtar framförs. Inte kan väl något bra kunna härledas till ett av världens, enligt mig, sämsta band. Jo, tydligen.
Norrköpingsbandet Sonic Surf City är ett rutinerat gäng med snart 25 år på nacken. Men till en början känns det verkligen att hösten svept bort surfsuget hos publiken. Det går segt. Men det höga tempot står snart som segrare. Den vilda avslutningen med The Ramones ”Rockaway beach” visar tydligt att dagens upplaga av Sonic Surf City är betydligt mycket mer punk än pop.

Att hitta punken hos avslutande Grebogänget Tre O Comps folkrock med mandolin och dragspel finner jag dock rätt svårt. Visserligen har en av medlemmarna en t-shirt med Linköpingsbandet Svensk punk. Jag kan inte sticka under stol med att bandets musikstil ger mig utslag över hela kroppen men jag konstaterar samtidigt att de onekligen har koll på vad de pysslar med.


PELLE GUNNARSSON