Måleri inspirerad av den grekiska antiken och från stilleben- och porträttvärlden präglar den här utställningen. För det förstnämnda står Maria Tronnersjö som med skicklig linjeföring förmedlar många spännande symbolistiska skapelser av träd, blommor, hus och fantasiporträtt. Hennes styrka i akvarellkonsten består i kombinationen av noggrant linjerade artefakter, som sedan omsluts av en stämningsmättad färgsättning.

Dramatiskt tornar ”Affären är stängd” (som finns i Vadstenatrakten) och symboliskt bland åskmolnen finns det stiliserade, frusna överklasspalatset. Men här finns även andra spännande collageartade kombinationer med texter, musiknoter och uttrycksfulla ansikten bland all annan symbolik.

Monika Minnhagen-Alvsten har valt det koncentrerade stillebenuttrycket i sina akrylmålningar. Det kan kännas lite stramt och stelt, men samtidigt övertygande med en vital färgsättning. Som kraftfulla ”ikoner” fungerar de väl, vare sig det handlar om stilleben eller porträtt. Häftigt lyser den rödarmade ”Ta bollen”-grabben och halvabstrakt framträder den orangeröda stolen. Bland mina favoriter finns ”Okänd flicka på vykort”, med en fräck blåskärpa – men kanske framför allt den svarta katten ”Isabella”, som utstrålar vaksamhet i en lite frostig fint vit-beigemelerad omgivning.