En fascinerande spännvidd visas här mellan traditionellt landskapsmåleri och aktuella karikatyrteckningar. Birger Hjelm, som var yrkesmålare på 20- och 30-talet i hembygden Varv, övergick så småningom till konstnärslivet. Här ägnade han sig åt ett landskaps- och "gåra"-måleri, som gjorde honom känd som en Motalaregionens Johan Krouthén. Varje bondgård i trakten strävade efter att ha åtminstone en målning av honom i sitt vardagsrum.
Livfulla motivDe flesta av hans verk är utförda på pannå (här av typ masonit), vilket kräver en grundläggande bakgrundstäckning för att åstadkomma ljuset i motiven. Det gör att en del målningar kan känns lite mörka och stela i penselföringen.
Men ändå blir jag imponerad av flera livfulla landskapsmotiv. Birger Hjelms bästa målning är här "Vårmotiv i Östergötland" (1951). Med sitt impressionistiska ljus- och skuggspel och sin livfulla naturteckning, står den mycket när Krouthéns bästa landskapsmotiv.
Särskilt imponerad är jag också av motivet "Försommarkväll i Varv" (1970), som återger en spännande blåtonad atmosfär vid snösmältningen. Därutöver finns här ett djärvare, färgstiliserat verk; "Mot södra Omberg" från 1947 - som talar för att Birger Hjelm säkert har åstadkommit en stor variation i sina uttryck under sin långa konstnärsgärning.
Vid utställningen presenteras också en liten historik som skrivits av konstnärens äldsta dotter, 86-åriga Ylva Odén.
Mästerliga karikatyrerNär jag så går över till Lasse Thyrstedts debututställning av sina tuschtecknade, och delvis akvarellfärgade karikatyrer, så slås jag av häpnad. Det är märkligt, här uppenbaras ju en mästare i EWK:s anda, som jag inte tidigare hört talas om. Visst, från 2008 har Thyrstedt publicerat sina karikatyrer i Motala Tidning, men i övrigt har han inte gjort något större väsen av sin talang.
Arbetets museum?Bland 40-talet bilder återges en bred kavalkad av både dagens och gårdagens politiker, makthavare och kändisar. De är såväl väl bildlikt återgivna, som personligt och humoristiskt karikerade med sina egenskaper.
Från Mona Sahlins avgång och Håkan Juholts tillträde finns här mycket hämta. Och här är det ingen tvekan om att tecknaren känner en viss sympati för Juholts mysiga optimism i förhållande till Sahlins lite snipiga väsen. Friskt marscherar också den nye S- ledaren framför en förvånad Reinfeldt och hans "okontrollerade bagage". En luftballong i bakgrunden kanske antyder fortsättningen.
Här finns mycket att hämta, även från kulturlivet, där han inte minst skickligt fångat in Caroline af Ugglas vildsinta karaktär.
I såväl den varierade linjeteckningen som de svärtade och färgade kontrasterna är Lasse Thyrstedt en stor karikatyrtecknare, som faktiskt borde inbjudas som gästutställare till Arbetets museums permanenta EWK-utställning.