Arne Isacsson
Suzanne Möller-Kisum
Galleri Sander, Linköping
Pågår till 26/2
En riktig Maestro inom konstvärlden ställer nu ut på Galleri Sanders. Han gör det tillsammans med sin elev och personliga assistent.
Den nu 90-årige Arne Isacsson grundade Gerlesborgsskolan i Bohuslän 1944 och i Stockholm 1958, där han under flera årtionden verkat som rektor. Hans betydelsefulla gärning i förnyandet av akvarellmåleriet, gör att många långväga gäster besöker galleriet för att se hans senaste skapelser.
Isacssons konstnärskap har utvecklats från oljemåleri i läraren Otte Skölds anda till dagens akvarellmonotypier. Det sistnämnda är en avancerad teknik där tunt akvarellpapper viks och skrynklas innan vatten och färg appliceras. Pigmenten kontrolleras och skärps i veckbildningarna, genom vattenflöden och applicering av mer tunt papper under torkningsprocessen.
Resultatet kan vi se här bland annat i några av hans Islandsmotiv. Det är mäktiga landskapsskildringar, som får liv genom fint svärtade klippstrukturer och nyanserat återgivna vatten- och isbildningar. Det är märkligt vilka suggestiva landskap som kan formas genom denna kombinerade process av impulsivitet och medveten komposition. Även om hans akvareller grundar sig på gedigen kunskap om material och teknik så upplever jag att de spontana flödena är utslagsgivande för slutresultatet hos Arne Isacsson.
Susanne Möller-Kisum visar på varierade uttryck i sitt eget konstnärskap. Förutom ett par monotypier är den stora triptyken med akvarellcollage ("Årstider") mest originell.
På avstånd kan man uppleva att de mönstrade bilderna, med omgivande blåtoning och central gultoning, är komponerade med tapetremsor. Men vid närmare betraktelse imponeras man av de känsligt målade partierna, som med sina förskjutna mönster återger smått optiska fenomen. Som reflexer i skimrande landskapskassetter från just olika årstider.
I övrigt imponeras jag av Suzanne Möllers stämningsfulla akvarellsvit med titlar som "Midvinternatt", "Vinterljus" och "Mot Tåkern". De är stramt komponerade med känslig färgsättning inom välbalanserade horisontlinjer.
Lars-Ola Johansson