Mats Theselius har en stark anknytning till svensk folkkonst samtidigt som han vänder på invanda föreställningar och överraskar med helt okonventionella materialval.
Mitt på golvet i galleriet ligger till synes en orientalisk matta, men utförd i betong efter mönster av marockanska kelimmattor. Theselius har utgått från en textil mönstertradition men överfört den till betong och har också uppkallat sina olika betongplattor efter textila namn som "Gåsöga" och "Fiskben". Resultatet har blivit ett "mjukt" stengolv med olika färgkombinationer i en arabisk dekorativ stil.
Han visar också några av sina klassiska fåtöljer, en med en mosaik av Ernst Billgren och en utförd som en hyllning av den store arkitekten Sigurd Lewerentz genom att återanvända delar av koppartaket på Klippans berömda kyrka, som Lewerentz ritade 1966.
När Mats Theselius gör sina förvandlingsnummer inom formgivningen uppstår ofta mycket överraskande effekter som i hans skokollektion på utställningen. Han har förvandlat en enkel tämligen simpel toffel från Docksta till en sofistikerad gentlemannasko av engelskt snitt genom att tillföra perforering och snörning. Plötsligt har toffeln gjort en klassresa från fähuset till salongen.
På Mats Theselius utställning finner man hur ett annorlunda tänkande ger en spännande formgivning och mycket stimulerande överraskningseffekter och möter vår egen tids mest intressanta konstobjekt.