Han gjorde klassiska signaturmelodierna – "en pionjär"

Har du inte hört talas om Ralph Lundsten? Jag trodde inte att jag heller hade gjort men det visade sig vara helt fel.

Ewa Ärlebrant har sett dokumentärfilmen om Ralph Lundsten och fascineras över hans livsverk. (Bild från Ralph Lundstens arkiv.)

Ewa Ärlebrant har sett dokumentärfilmen om Ralph Lundsten och fascineras över hans livsverk. (Bild från Ralph Lundstens arkiv.)

Foto: Pressbild

Krönika2023-08-19 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min dotter Molly gillar att komponera musik på fritiden. Hennes pappa introducerade Ralph Lundsten för henne och musiken fastnade fort och hon inspireras nu av honom. Det var så jag hörde talas om honom för första gången, men efter att ha sett dokumentären "Ralph Lundsten- musikskapare" som finns på SVT-play nu, insåg jag att jag hört hans musik i flera år utan att veta om det. 

undefined
Ewa Ärlebrant har sett dokumentärfilmen om Ralph Lundsten och fascineras över hans livsverk. (Bild från Ralph Lundstens arkiv.)

Vem var då denne musikaliske man? I dokumentären får vi lära känna honom som en av elektronmusikens pionjärer i Sverige. Hans melodi "Ut i vida världen" som användes som signaturmelodi till SR:s Utlandsradion och Radio Sweden mellan 1984 och 2011 tog plats i Guinness Rekordbok under kategorin världens mest spelade melodi åren 2000 och 2001. Ni som likt mig växte upp med skol-tv som visades på SVT kanske minns signaturmelodin som spelades när klockan visades innan programmen startade. Den gjorde Ralph 1977 och han gjorde bland mycket annat också signaturmelodin till Konstfrågan i SVT 1992. 

Ralph har dessutom gett ut ett stort antal skivor, där ibland hans elva mycket omtyckta natursymfonier, rymd- och meditationsmusik. Han har även skrivit böcker, gjort kortfilmer, regisserat och deltagit i konstutställningar.

Andromeda, Ralphs privatägda bild- och elektronmusikstudio grundades 1959 med en enkel utrustning. 1970 köptes villan Frankenburg. Där fortsatte Andromeda att utvecklas som den berömda tonsättarverkstaden och villan ägdes fram till 2015. Hemmet var välbesökt av kända och okända både från Sverige och andra länder. Många ville göra ett besök i den underbart inredda villan vilken kan ses i dokumentären.

undefined
I den rosa villan Frankenburg i Nacka hade musikskaparen sin studio. Hit vallfärdade människor både från Sverige och utlandet för att få se var musiken skapades. (Bild från Ralph Lundstens arkiv.)

Efter sitt sommarprat i Sveriges Radio 1981 fick Ralph mycket tack- och kärleksbrev och som en följd av dessa bildades en fanclub. Ralph sommarpratade även 1984 och 1989. Sommarpraten finns kvar för den som vill lyssna.

Jag skrev till Ralph i början av året för att be om en liten hälsning till Molly och fick svar från honom och hans hustru Diana. Hon berättade för honom om vår Molly och genom henne skickade Ralph en hälsning, cd-skiva och underskrift på deras svar. Han hade då drabbats av sjukdom och kunde inte svara helt själv. Gissa om hon blev glad för svaret.

Ralph föddes 6 oktober 1936 och gick bort 5 juli 2023. Kvar lever hans minne genom bland annat all den musik han skapade och inspirerade andra musiker med. Se dokumentären och förundras över denne musiker som kom att betyda så mycket för så många.

I början av året skrev Ewa till Ralph och bad honom skicka en hälsning till hennes dotter. Ralph hade då drabbats av sjukdom men skickade med hjälp av sin fru en hälsning och en cd-skiva till fanet. I juli 2023 gick Ralph bort.  (Bild från Ralph Lundstens arkiv.)
I början av året skrev Ewa till Ralph och bad honom skicka en hälsning till hennes dotter. Ralph hade då drabbats av sjukdom men skickade med hjälp av sin fru en hälsning och en cd-skiva till fanet. I juli 2023 gick Ralph bort. (Bild från Ralph Lundstens arkiv.)