Här är konserterna jag ser fram mest emot i sommar

Mina somrar får ofta ett soundtrack. En eller flera låtar som varje gång de spelas i hörlurarna kastar mig tillbaka till varma dagar och ljusa nätter. Men vilken blir årets musikupplevelse som sätter ljudtemat för sommaren 2023?

Moonica Mac, Anna Ternheim, Håkan Hellström och Gyllene Tider kommer alla att uppträda i vårt närområde i sommar.

Moonica Mac, Anna Ternheim, Håkan Hellström och Gyllene Tider kommer alla att uppträda i vårt närområde i sommar.

Foto: TT: Maja Suslin/Tim Aro/Adam Ihse

Krönika2023-06-13 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett svettigt folkhav, en öl i handen och allsång. Att gunga med till tonerna av livemusik utomhus är en av sommarens stora höjdpunkter. Gärna i kvällssolens strålar såklart.

När man planerar konsertsommaren i Linköping så finns det två självklara utropstecken.

Den första stora konserten äger rum den 14 juli på Stångebrofältet. Då kommer Gyllene Tider till Linköping. Jag var ett stort fan när jag var liten, men jag har aldrig sett gruppen live. Jag minns fortfarande när min storasyster hade varit på en konsert och jag fick en tröja med en bild på bandet och en svan.

En kollega frågade om jag hade sett dem förut när jag pratade entusiastiskt om sommarens gig. Tydligen har de inte samma energi som förr. Men vad gör väl det när jag ska få njuta av den gamla favoritlåten "Ljudet av ett annat hjärta".

Det andra utropstecknet är Håkan Hellström. Efter alla spelningar på Ullevi åker han äntligen ut på turné igen och stannar i Linköping den 29 juli. Även där blir det Stångebrofältet som kommer att fyllas av publik, och jag har hört att det inte finns något maxantal gällande biljetter. Självklart finns det väl någon siffra de inte kan gå över, men jag förväntar mig tiotusentals framför scenen.

Få låtar får mig att känna så starkt som "En midsommarnattsdröm", "Valborg" och "Nu kan du får mig så lätt". Det är knappt så jag kan lyssna på dem utan att det stockas i halsen. 

Jag tror att det kan bli en underbar lördag där i högsommaren. För jag har hört om den euforiska stämningen som skapats på Ullevi när det blir som en gryta av alla fans och ett påkostat spektakel av Håkan. Förhoppningsvis blir det lika bra utomhus, och jag håller tummarna för någon spännande gästartist.

För den som vill fly stan så har Borkhult lapphem utanför Åtvidaberg ett riktigt fint konsertschema i sommar. Den 4 juli kommer hyllade Sara Parkman och spelar i deras trädgård. Den 22 juli får de besök av Anna Ternheim som gjorde succé i förra årets "Så mycket bättre". Den 2 augusti uppträder Moonica Mac som även hon var med i TV4:s artistprogram.

Sedan måste jag erkänna att jag sneglar avundssjukt mot Motala. "Musik vid Göta kanal" har verkligen lyckats locka artisterna till lokverkstan. Miss Li den 5 juli och Veronica Maggio den 4 augusti kan få mig att ta pendeln västerut för en kväll.