Konstnärerna som älskar böcker

Nyligen visade Galleri Kronan i Norrköping ett drygt 40-tal målningar och grafiska verk av Asle Nyborg. En utställning av hög konstnärlig kvalitet. Estetiskt vackra och täta bilder. Temat är böcker och författare.

Maria Fribergs stora fotografi Still live#3 av ung man i bokhylla.

Maria Fribergs stora fotografi Still live#3 av ung man i bokhylla.

Foto:

Krönika2022-10-31 12:44
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Boktitlar eller enskilda ord finns ofta integrerade i akrylmålningarna. En hyllning till författare. Asle Nyborg växte upp i Levanger, ett mycket lite samhälle i Norge. Där fanns inga gallerier eller konsthallar. Men det fanns ett bibliotek med bokhyllor och litterära verk som han lärde sig att älska. De blev hans första universitet. Senare utbildade han sig till professionell konstnär på Konstakademierna i Trondheim och Oslo. Numera bor han i Höganäs, Skåne.

undefined
Läckert färg- och formkomponerande målningar av Asle Nyborg på Kronan.

Böcker och bokhyllor återfinns inte alldeles självklart som direkta motiv i bildkonsten. Men de finns förstås. Spontant kommer jag att tänka på Maria Fribergs stora iscensättning. Det är ett foto med en ung man som ligger inmängd som kropp och form i en stor bokhylla. Ett vilande lugn kännetecknar den överraskande bilden.

Maria Friberg växte upp i Vadstena och är en mycket framgångsrik konstnär. Under sin tid på Konsthögskolan i Stockholm ägnade hon sig huvudsakligen åt måleri. Men efter hand blev det arrangerade färgfotografiet hennes specialitet. Monumentala fotografier av stor skönhet och särpräglade laddningar.

undefined
Maria Fribergs stora fotografi Still live#3 av ung man i bokhylla.

Just nu är Maria Friberg aktuell med en offentlig gestaltning med ett organiskt formspråk i Norrköping. Nu och då binds samman. Konstverket finns in i en gång- och cykeltunnel i Klockaretorpet, nära Borgsmoskolan.

En annan konstnär som dyker upp på temat böcker och bokhyllor är den välkände Lars Lerin.  För sex år sedan hade han en mycket stor separatutställning på Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn. Där såg jag första gången hans gigantiska akvarellmålning av en bokhylla. Helt otroligt skickligt att så illusoriskt och ändå så fritt återskapa känslan och stämningen av en tätt packad bokhylla.

undefined
Lars Lerins ”Bokhyllan” i avancerad akvarellteknik.

Lars Lerin har själv givit ut ett stort antal böcker, ofta med utgångspunkt i sina egna arbeten. Konstnärer producerar gärna kataloger i mindre eller större format som dokumentation av sina konstverk.

undefined
Christer Fällman och Arcimboldos surrealistiska ”Bibliotekarien” från 1566.

Men bokhyllor och böcker som uttalade motivkretsar i bildkonsten är inte så vanliga, även konsthistoriskt. Arcimboldos biblioteksgubbe sticker ut. Men det är snarare innehållet i romaner, filosofiska eller historiska faktaböcker som hela tiden påverkar konstnärer. Självklart läser och skapar konstnärer med starka intryck av bokupplevelser.

Christer Fällman skriver om konst i Östergötland