Advance Patrol tror på ordet

Foto:

Kultur och Nöje2006-01-14 00:00

Det är tre år sedan Advance Patrol släppte sin debutplatta "Utskrivna". Medier beskrev dem som rapslynglarna från Malmö som skulle ta hiphopen till en ny nivå. Själva drömde de om utsålda turnéer och skrikande tjejer vid scenkanten, men det blir sällan precis som man har tänkt sig.

-- När man är 18 år tänker man "Woha, fan vad vi ska festa och ragga brudar", men det funkar inte så. Man stressar från stad till stad, och kan inte dricka eftersom man måste upp tidigt nästa dag, säger Gonza Blatteskånska och stryker undan håret ur ögonen.

-- Vi sålde inte lika mycket skivor som jag trodde att vi skulle göra, men någonstans i bakhuvudet fanns det också en medvetenhet om hur branschen såg ut, nickar Juan Havana.

Gruppen, som idag är en trio, har inte bara fått känna på artistlivets baksidor. De senaste åren har också varit en prövning privat, med rapparen Chafics tragiska bortgång och kollegan Roddes avhopp som kulmen.

Ärligt och rått

-- Vi har som alla andra människor upplevt saker. Fina och dåliga erfarenheter som berikat oss och fått oss att utvecklas. Vi har varit tvungna att jobba, förhållanden har tagit slut, föräldrar har skilt sig . . . Livet, du vet, säger Gonza.

De senaste årens tystnad betyder inte att Advance Patrol suttit sysslolösa. De har lyckats bygga upp ett mini-hiphopimperium, med egen studio och skivbolag. En managementkurs på Musikhögskolan blev startskottet för nya albumet.

-- Jag gick upp på skivbolaget Playground och bad att få praktisera som projektledare för vårt album. Vi fick en budget och gjorde vår egen inspelningsplan, berättar Gonza och fortsätter:

-- Förra gången var vi som förskolebarn, "Nu är det dags att äta" och så åt vi. Den här gången har vi gjort allt själva, från att skriva manus till musikvideon till att bestämma omslagsbilderna.

Mer "Tracks" för Gonza

På "Aposteln", som släpps 18 januari, rappar Gonza och Juan om allt från asylpolitik till drömmen om ett eget körkort. Det är humoristiskt och allvarligt på samma gång.

-- Jag tror att jag vågat vara lite ärligare och friare i mina ordval. När man blir äldre blir man lätt försiktig, mer finslipad. Jag tror man måste försöka behålla sin råhet, säger Gonza.

Nytt sen sist är också Gonzas roll som programledare för "Tracks" i SVT. Hans personliga stil har gett upphov till en intensiv diskussion på programmets hemsida. Vissa älskar honom, andra irriterar ihjäl sig, men ingen går oberörd.

-- Jag har velat ha det så. Det finns flera sätt att nå framgång. Ett är att vara medelmåttig, lätt och lagom, förstår du? Eller så kör man extrasaltat. Jag orkar inte vara försiktig, det är allt eller inget.

Hur påverkar din tv-karriär Advance Patrol?

-- Bara positivt. Varje vecka har vi 400 000 tittare, som kanske aldrig hört talas om Advance Patrol. Om bara en bråkdel köper skivan så har vi vunnit, säger Gonza och får medhåll av Lucutz och Juan:

-- Det är jättebra chans att nå en helt ny publik.

Vad är era förväntningar på skivan?

-- En förhoppning är ju att sälja lite mer. För gör man det hamnar man på topplistor, vilket leder till spelningar, vilket leder till pengar. Det är synd att säga det som artist, men det är ju så det är. Vi är inte naiva längre, vi är businessmän som vet hur ett företag funkar . . .

-- Men egentligen vill man väl bara att folk ska tycka om det. Att de vaknar på morgonen och sätter på en låt som gör hela deras dag, säger Gonza. (TT Spektra)

Advance Patrols album "Aposteln" recenseras på Kultur & Nöje på onsdag.

‚Advance Patrol

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!