Agneta Sjödins romandebut genomsyras av aforismer

Tv-profilen Agneta Sjödin kom för två år sedan ut med en intervjubok om människor som funnit en avgörande vändpunkt i sitt liv.Nu återvänder hon till samma tema i romanen om Maria, en medelålders kvinna som bär på smärtsamma minnen.

Foto:

Kultur och Nöje2007-03-17 00:00

Tv-profilen Agneta Sjödin kom för två år sedan ut med en intervjubok om människor som funnit en avgörande vändpunkt i sitt liv.

Nu återvänder hon till samma tema i romanen om Maria, en medelålders kvinna som bär på smärtsamma minnen.

Maria råds av Mästaren, en mystisk guru i vågad terapeutisk skepnad, att göra en pilgrimsvandring till Santiago de Compostela i Spanien.

Klassisk form

Under denna vandring möter Maria olika personer vilka alla lär henne det som blir romanens tema: Man måste våga utsätta sig för livet!

Agneta Sjödin använder en klassisk form för sin berättelse; pilgrimsresan som ett möte med människors berättelser. Det har gjorts allt ifrån den medeltida Canterbury Tales till Anders Paulruds sorgsamma vandring till Santiago de Compostela. Berättelsen är enkel och läsarens medkänsla för Maria växer under hennes resa, såväl den yttre som inre. Hon konfronteras med minnen av våldtäkt, misshandel och övergrepp. Mot slutet lyckas hon näst intill också se Mästaren som en del av detta manliga förtryck.

En beskäftig plattityd

Tyvärr har Agneta Sjödin låtit denna berättelse blir genomsyrad av aforismer som hör till New Ages förenklingar. Maria rör sig i ett hopkok av teologi, filosofi och psykologi, inbördes oförenliga, som fått smälta samman till en beskäftig plattityd om livet.

Agneta Sjödin hade klarat sig långt bättre utan denna överbyggnad. Och Maria hade blivit mer av en verklig gestalt. Man måste våga livet... men också berätta det med egna ord.

Jakob Carlander

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!