Allt är ett sant nöje

Kultur och Nöje2006-12-14 00:00

Martina Lowden:

Allt

Modernista

Måndag. Bokpaket från Modernista. Kritikern kokar te och börjar bläddra i "Allt" - en guldkantad sak i kolossalformat. Du noterar genast dagboksupplägget och att författaren skriver superbt. Antecknar i marginalen: Gombrowicz. Lugn. Lowden.

Tisdag. "Allt" är 630 sidor tjock. Den är samtidigt luftig och lätt och full av listor, konkretism och referenser. Men ve och fasa. Kritikerns tepåsar är slut. Litteraturvetarprosa. Du behöver nog en promenad. Sidan 196: "Räven ylar därute. Det är en riktig räv. Sånt hör till det jag tycker om med att bo på Öllösa Gamla Skola." Kritikern ler inåt. Konstaterar förnöjt att han tycker om sånt och låter boken vila från sig en stund.

Onsdag. I en dagbok får man skriva vad man vill. Om reciproka pronomen. Om My Little Pony. Om gamla skrivande män som kanonmat. "Allt" är ett dockskåp. Hjärtat textuellt. Men var är smärtan? Är det du som inte ser den? Om inte: Kan man sakna den? Tydligen. Men det där blev visst tvetydigt. Kritikern vill vara minst lika klurig och låter det stå. Och så alla citat. Alla dessa dar. Du storknar. Imponeras. Myser. Tänker: Lowden är född 83. Du är född 74. Är det här och nu det händer? Vilket då? Var är dina tepåsar?

Torsdag. Den här nyromantiska flickrumsattityden. Du förstår den inte. Eller gör du? Sidan 367: "SMS till E: ’Baxna! Jag läser en text av Deleuze, och GILLAR det!’" E står för Elise, kompis till M som står för Martina. M och E gör även O-tidskrift tillsammans. In real life så att säga. Du känner igen stilen därifrån, vissa namn, humorn. Antecknar i marginalen: Sofia Coppola - och stryker det.

Fredag. I dag ska Corren ha sina julboktips. Du mejlar över dina tre favoriter: Thoreau, Helle Helle och Éric Chevillard. Borde "Allt" ha klämts in där? Kritikern hostar. Böcker verkar inte sällan som ett gift. Ont om inkubationstid dock. Host host. Ursäkta. Rävgift?

Lördag. Var detta "Allt"? De guldkantade bladen tiger. Ett sant nöje har kritikern i varje fall haft. Och faktiskt också lite nytta. Sidan 534: "Det bästa med Kristina Lugn är de användbara replikerna." Just det. Nu postar jag det här.

Gilles Deleuze, 1925-95, fransk filosof och litteraturkritiker. Känd som en originell tänkare med böcker som "Marcel Proust och tecknen" och den Freud-kritiska "Anti-Oidipus". Han gav även ut ett par filmfilosofiska verk, där han utredde filmens förhållande till rörelser, rum och tid. Källa: Nationalencyklopedien

OLA KLIPPVIK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!