Allvarlig satir om kulturkrock

Paul Torday:Laxfiske i JemenÖversättning: Jan WahlénBrombergs

Foto:

Kultur och Nöje2007-04-19 00:00

Schejk Muhammad från Jemen är en lågmäld demagog. Han har också orimligt gott om pengar. Kombinationen visar sig vara förförande framgångsrik och bokstavligen livsfarlig.

Schejken har fattat tycke för laxfiske. Han ger sig den på att inplantera lax i sitt hemland, få den att leka och föröka sig, och erbjuda sina landsmän att utöva den ädla sportfiskekonsten.

Ganska torr

Schejkens milda framtoning, liksom hans intill vansinne gränsande tro på sin idé gör att han lyckas vinna gehör för sina visioner hos brittiska politiker och vetenskapsmän. Projektet förväntas också skänka välbehövlig goodwill efter Englands impopulära militära inblandning i området och innehåller dessutom stora ekonomiska möjligheter.

Satiren kring det politiska maktspelet är både roande och djupt allvarlig. Handlingen berättas till stor del med hjälp av förhörsprotokoll, formell brevväxling och dagboksanteckningar. Det gör romanen ganska torr, och fjärran från den skröna detta skulle kunna vara, om man ser till innehållet. Också vetenskapens tilltro till alltings mätbarhet ifrågasätts, då den konfronteras med den religiösa tilltro som präglar livet i Jemen.

Livsstilar kolliderar

Det är främst inom dr Jones, fiskeexpert och statsanställd forskare, som de olika livsstilarna kolliderar. Han har fram till mötet med schejkens projekt levt ett tryggt, men opassionerat liv med sin hustru. Nu ställs hans liv på ända, och inte ens då laxdammen rasar, och tar livet av både schejken och brittiska premiärministern, släpper han sin nyfunna tro på att man ändå bör tro på det omöjliga.

Åsa Österlöf

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!