Fredagen den 13 juni 1952 försvann en svensk DC-3:a över Östersjön. Den var ute på hemligt signalspaningsuppdrag. Den avlyssnade den sovjetiska militären. En stor sovjetisk flottövning pågick. Åtta svenskar omkom. En av dem var Roger Älmebergs pappa, Alvar, pilot ombord.
Spaningsuppdraget var rutin. Sverige samarbetade med USA och Storbritannien, som fick värdefull information från de svenska spionplanen om den sovjetiska militären. Älmeberg påpekar flera gånger hur viktig den här verksamheten var. Att ha rätt underrättelser om en eventuell fiendes planer och hur de övade för kommande krig.
Nedskjutningen har varit omgärdad av många hemligheter. Älmeberg gör en grundlig genomgång av omständigheterna kring nedskjutningen. Han dammsuger arkiven efter fakta, men de sista pusselbitarna hittar han inte. Arkiv är stängda och dokument förstörda.
Älmeberg tecknar en lång, alltför lång, säkerhetspolitisk bakgrund till de svenska spaningsflygningarna, där han fastnar i spännande detaljer. Han lyckas inte foga ihop sina pusselbitar till en resonerande helhetsbild.
Var det för att pressa Sverige att hålla distans till USA som planet sköts ned? Sverige och USA var på väg att träffa en överenskommelse om svenska vapenköp just då. Samtidigt pågick debatten om svenskt Nato-medlemskap. Eller var nedskjutningen ett svar på intern sovjetisk kritik för att man inte avvisade kränkningar och spionflygningar?
Ett dilemma för svenska myndigheter var att man inte kunde offentliggöra allt man visste om nedskjutningen. Att planet skjutits ned visste man enbart genom att man avlyssnat den sovjetiska militärens radio och knäckt dess koder, men det kunde man inte avslöja. Därför fick Roger Älmeberg och andra anhöriga sväva i okunnighet om de åtta flygarnas öde.
Först när planet bärgades från Östersjöns botten i mars 2004 skapades viss klarhet. Då påträffades kvarlevorna efter fyra av de åtta svenskarna. Men de andra fyra? Tillfångatagna av ryssarna? Skjutna när de räddat sig med fallskärm från den nedskjutna planet?
Frågetecknen kvarstår.
Åke Svidén