Sveriges neutralitet under andra världskriget präglades under krigets första år av en skräck för att också vårt land skulle invaderas av tyskarna. Sedan, när det började gå dåligt för Hitlers arméer ersattes eftergifterna för Tyskland med ett allt intensivare bistånd till våra grannländer, framförallt till Norge.
Anders Johansson, tidigare DN-journalist, har skrivit en bok om den hemliga norska armé som utbildades i Sverige. Nu återkommer han med en skildring av den omfattande kurir- och agenttrafiken över den norsk-svenska gränsen.
Osannolikt modDet är en fascinerande skildring av ett antal framförallt unga mäns osannolika mod och fysiska uthållighet. Både svenskar och norrmän deltog i trafiken och det bistånd som gavs av svenska gränsbor var avgörande för att det kunde fungera.
I början av kriget var den svenska regeringen ytterst restriktiv med uppehållstillstånd för flyende norrmän och helt negativ till att de återvände som kurirer eller agenter. Enstaka svenska landsfiskaler och deras underlydande hade en mera förstående inställning och successivt blev den hållningen också regeringens.
Inte lättlästJohanssons skildring dramatiserar inte i onödan, men man får ändå en mycket tydlig bild av tyskarnas hänsynslösa framfart i vårt grannland där det under krigsåren var belagt med dödsstraff att lyssna på utländsk radio och där för tyskarna misshagliga nyheter bara kunde spridas med hjälp av illegala tidningar som förlitade sig på material från Sverige.
Det är ingen lättläst bok som Anders Johansson skrivit. På varje sida förekommer nya namn på kurirer, agenter och svenska gränsbevakare och tullare. Det blir helt omöjligt att hålla allt i huvudet.
Men boken är ändå värd den möda det tar att komma igenom den. Bakom boken ligger ett väldigt forskningsarbete både i tryckta källor och genom intervjuer med överlevande av dem som var med.
ERSNT KLEIN