Att den italienska maffian har gått på export i dagens Europa lär ingen tvivla på efter att ha läst Francesco Forgiones bok just med titeln "Maffia på export" (i italienskt original 2009) och den förtydligande undertiteln "Hur Cosa Nostra, ?ndranghetan och camorran har koloniserat världen".
Fenomenet är inte ens nytt. Dessa tre mäktiga maffiaorganisationer - med en beräknad årsomsättning på 130 miljarder euro - har sedan murens fall avsevärt utökat sina jaktarealer, först i Östeuropa, senare allt mer med fokus på andra EU-länder.
Få är bättre skickade att skildra denna utveckling än Francesco Forgione, journalist, politisk aktivist på vänsterkanten och ordförande för antimaffiakommissionen i Italiens parlament åren 2006-2008.
Boken är ett massivt informativ och bitvis hårresande kartläggning av den italienska maffian. Men det är tyvärr också en ganska trög läsning.
För trovärdighetens skull namnger Forgione varenda gangster och deras familjetillhörighet, och tecknar med påfrestande detaljrikedom knarkaffärer och tillslag, till den grad att läsaren gärna går vilse.
Likväl är "Maffia på export" angelägen och intressant. Som Forgiones tankeväckande förklaring till varför maffian har flyttat ur från Italien och in i EU (dock inte till Sverige).
Italien har i dag en mycket tuff - många skulle också säga djupt odemokratisk - lagstiftning för att komma åt den organiserade brottsligheten.
Som inte ens finns i rudimentär form i maffians numera så populära tillflyktsorter i Holland och Spanien. För att inte tala om Colombia.
Forgione är dock ingen enögd förespråkare av tuffare (läs mer totalitär lagstiftning) i EU. Snarare vill han med exemplet Italien visa hur illa det kan gå om man ingenting ens ser och förstår, innan det är för sent.
ÖRJAN ABRAHAMSSON