Anna Gavalda: En dag till skänks
Albert Bonniers förlag
Redan inläst på Anna Gavalda är det lätt att bli en partisk recensent. Ansiktet ler så snart som första meningen är läst. Men det hjälps inte. Anna Gavalda är en sagolik berätterska som kan göra några ögonblick i människors liv till existentiella hisnande nervtrådar. Varmt och vänligt undviker hon ändå all fluffad fakta och platta beskrivningar. Det är äkta. Allt är äkta, detaljerat och psykologiskt gripbart. Som nu, då hon i boken "En dag till skänks", berättar om fyra syskon, unga vuxna och mitt uppe i att organisera sin framtid. Syskontemat är populärt bland författare just nu. Dessa fyra syskon har en stark samhörighet, kanske beroende på föräldrarnas tidiga skilsmässa.
"Det vi upplevde där nu var ju att vi fick lite tid till skänks. Ett uppskov, en parentes, ett ögonblick av nåd". Tre av syskonen är på väg till ett släktbröllop. Väl framme får de höra att den fjärde; brodern Vincent, inte kommer till högtiden utan är kvar på sitt jobb som guide vid ett litet slott. Ett hastigt beslut och syskonen rymmer festen för att uppsöka brodern. De får ett underbart dygn tillsammans innan de återvänder till vardagslivets grå plikter. En dag till skänks!
"Livet är ju trots allt lite av bluffpoker", skriver Anna Gavalda. Ibland, om man satsar, kan man göra oanade vinster i detta spel.
Jag förbluffas över hur Anna Gavalda kan göra människor så verkliga och levande. Det psykologiska djupet är lika bråddjupt som hennes försonlighet och förståelse är med mänskligt beteende och tillkortakommanden. Detta är en författare som kan göra vardagen så oändligt vacker utan att för ett ögonblick hemfalla åt förljugenhet och plattityder.
Hur det går till? Läs själva så får ni se och förundras. Anna Gavaldas nya roman i fickformat är också den en dag till skänks.