Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare förbjuds. Det var regeringens budskap under måndagen – vilket fick en chockad filmbransch att slå på bromsen och kvickt skjuta upp premiärer och förbereda nedstängning av biografer.
Men ett uttalande av stadsepidemiolog Anders Tegnell i "Studio ett" i Sveriges Radio, och regeringens egen promemoria, som skickats ut på snabbremiss, har ställt till med förvirring i branschen. Där framgår att regeringen behåller ett undantag som tidigare infördes, det så kallade publikundantaget. Där står det: "Bedömning: Undantaget för sittande publik ska behållas."
Såväl statsminister Stefan Löfven (S) som socialminister Lena Hallengren (S) förtydligade dock på tisdagens pressträff att undantaget inte längre gäller och att regeringen utgår från att regionerna nu följer gränsen på åtta personer.
– På samma sätt som länsstyrelserna var väldigt följsamma tidigare och inte hade ett undantag på 300 och låg kvar på 50, så utgår regeringen från att de också kommer att lägga sig på åttanivån. Själva undantaget skapades i en tid där det fanns en annan bild en annan verklighet när det gäller smittspridningen, nu är det inte aktuellt. Ingenstans i landet ska vi ha stora sammankomster, säger Lena Hallengren (S).
"Vi får vänta och se"
På Folkhälsomyndighetens presskonferens på tisdagen backade Anders Tegnell från uttalandet i "Studio ett" och sade: "Vi får vänta och se." På en fråga från TT om hur han ställer sig till ett fortsatt undantag för sittande publik svarade han:
– Jag har inga åsikter om det förrän det står klart om det står kvar eller inte. Vi måste vänta på att vi får ett klargörande från den juridiska sidan på hur situationen ser ut och sedan får vi se vilka komplement vi kan göra från smittskyddssidan för att det ska bli bra.
TT: Är bio och teater en riskmiljö? Finns det sådana studier?
– Återigen, jag tycker det är bättre att ta den diskussionen efter att vi har fått en tydlighet i hur lagstiftningen ska tolkas. Sedan kan vi se på vad vi behöver komplettera med för att göra det så säkert som möjligt.
Skulle stänga biograferna
För Filmstaden är situationen i nuläget oklar. Kedjan, som är landets största, gick under måndagen ut med att man skulle stänga alla sina biografer om gränsen på åtta personer i salongerna blir verklighet. Men under tisdagen är inget beslut fattat.
– Det man kan säga just nu är att vi fortfarande avvaktar att få tydliga besked. Vi får vänta på att de juridiska kvarnarna ska mala färdigt, som Tegnell sade på presskonferensen. Men vi tycker inte att frågan har blivit tydligare, säger marknadsdirektör Helena Eklund och fortsätter:
– Vi vill ju följa de restriktioner som ges, men då måste de vara tydliga så vi vet vad vi ska förhålla oss till.
Mikael Dambergs (S) pressekreterare Per Strängberg meddelar att regionerna har möjlighet att anpassa publikgränsen efter de lokala förutsättningarna:
"Möjligheten till undantag för sittande publik enligt föreskrivna regler om avstånd och smittskydd är kvar för att möjliggöra planeringsförutsättningar inför när en återstart blir möjligt igen, men regionerna har fortsatt mandat att anpassa publikgränsen efter de lokala förutsättningarna. Nästan alla regioner har dragit ner till 50 personer för sittande publik. Länsstyrelserna har en möjlighet att sänka detta till 8. Om smittspridningen går ner igen kan regionerna återgå till ett högre antal på ett smittskyddssäkert sätt utan att regeringen tar nya beslut", skriver Strängberg till TT.
Till Dagens Nyheter säger också kulturminister Amanda Lind (MP):
– Jag kan inte svara på varför Tegnell säger som han säger, men biografer, precis som alla andra föreställningar omfattas av ordningslagen. Under fyra veckor kommer åtta personer vara huvudregeln, det är normen i samhället för att minska smittspridningen, även för biograferna.