Ännu för ett par decennier sedan var det vanligt att svenska kritiker och författare samlade recensioner, essäer och andra texter i så kallade klippböcker. Helt borta från den svenska bokmarknaden är sådana alster inte, men numera når de oss oftast från andra sidan Atlanten. Härom året översattes till exempel Joyce Carol Oates "En författares övertygelse", och nu kommer Margaret Atwoods omfångsrika "Mitt nyfikna jag".
Den svenska titeln är tyvärr mer än lovligt fånig. Översättaren Birgitta Gahrton har säkert haft andra förslag till originalets "Curious pursuits", men nyfikenhet smäller väl högre än vetgirighet på marknadsavdelningen.
Atwood har gjort ett brokigt urval texter från åren 1970-2005, det vill säga alltsedan hon började bli en internationellt känd författare (med lyrik, noveller, romaner på meritlistan). Hon är brett beläst, har perspektiv och överblick - och humor, bäst när den vetter mot självironi.
Vad Atwood berättar om sin uppväxt och familj tecknar en bakgrund, liksom en summarisk CV.
Med ett tidsspann på 35 år blir bokens kvalitet ofrånkomligen ojämn. Hennes tidiga föreläsningar är lättsamma kåserier, medan viktiga texter från 70-80-talen (trots visst koketteri) belyser hennes utveckling som feminist.
Till det i mitt tycke intressantaste hör beskrivningen av Kanada som ett litterärt tomrum. "Vår generation engelsktalande kanadensare som var barn på 1940-talet och ungdomar på 1950-talet växte upp med illusionen att det då inte fanns och aldrig hade funnits någon kanadensisk litteratur".
Depressionen och andra världskriget hade utplånat en spirande inhemsk förlagsverksamhet, sen blev det svårt att konkurrera med teve och USA-kontrollerad pocketboksindustri. I slutet av 50-talet kom det i genomsnitt ut fem böcker per år av kanadensare.
Atwood framhåller dock även fördelar: unga författare hämmades inte av homogena kulturella trender och kvinnor diskriminerades inte.
Bland bokrecensionerna borde Atwood ha sovrat. Däremot skulle man inte vilja gå miste om hennes förord till en engelsk nyutgåva av Hjalmar Söderbergs "Doktor Glas" eller "Brev till Amerika", publicerat strax före invasionen i Irak.
GUN ZANTON-ERICSSON