Barnboksbilder fyller konstmuseet i sommar

Ilon Wikland: Ronja Rödardotter, 1981.

Ilon Wikland: Ronja Rödardotter, 1981.

Foto:

Kultur och Nöje2013-06-03 23:37

"Gulligt! Läskigt! Roligt!" Så heter Norrköpings konstmuseums nya utställning med barnboksbilder under 100 år. Titeln lånade museet från förskolebarnens egen mun, då dessa tyckte barnboksillustrationer skulle vara just gulliga, läskiga och roliga.

Utställningen visar bilder av 14 välkända och delvis klassiska konstnärer och kring illustrationerna har museet med scenografi återskapat en del av böckernas miljöer. Alldeles dråplig är Ture Sventons kontor där den semleätande detektiven huserade i en miljö från 1930-talet.

Det är en utställning riktad mot barnen och med sina miljöer och mörka läskiga utrymmen blir illustrationerna levandegjorda.

Många säkra kort

Det är den tillträdande chefen för Konsthallen Passagen i Linköping, Lars-Ove Östensson, som har producerat utställningen och han har valt många säkra kort som Björn Berg, Lasse Sandberg och Ilon Wikland, och därmed berättelser av Alf Pröysen, Astrid Lindgren och Inger Sandberg. Med Benita Bergfeldt- Löfgrens scenografi har en del Illustrationer framhävts och centralt finns den japanska bron med stiliserade näckrosor och därmed Monet och Lena Anderssons så naturnära och nyfikna "Linnea I målarens trädgård". Med rätta har den fått en central roll därför att som texten i katalogen säger ”Linnea på bron uttrycker konstens förmåga att väcka lust, fascination och livsglädje”.

Äldre, moraliserande

Det går en skiljelinje mellan äldre barnboksbilder som hos Louis Moe, Einar Norelius och givetvis John Bauer, då de moraliserande inslagen är starka, till yngre illustratörer som Lasse Sandberg och inte minst Owe Gustafsson, där leken och äventyret är sig själva nog. Den senares illustrationer till TV-serien "Fem myror är fler än fyra elefanter" är ett mästerverk i förenkling och stilisering med pedagogisk slagkraft.

Motsatsen kan man finna i Jochum Nordströms myllrande marknadsbilder, där mångfalden, rikedomen och det förbryllande folklivet lockar till upptäckter och funderingar. Astrid Lindgrens "Ronja Rövardotter" har gett Ilon Wikland möjligheter att locka fram den vilda skogens hemligheter i mycket detaljerade teckningar. Benita Bergfeldt-Löfgrens senografi lockar fram detta hemlighetsfulla i naturlig skala och barnen har möjlighet att krypa in i små grottor och kanske där möta rumpnissarna.

Östgötar saknas

Det är en innehållsrik utställning för vuxna och förhoppningsvis även för barn. Det är kanske synd att inte någon av våra framstående östgötska illustratörer som Gunilla Ingves och Annika Elmqvist finns med på utställningen. De skulle otvivelaktigt berikat den och givet den ett regionalt perspektiv. Men för bildsugna barn finns det ändå mängder att upptäcka.

Utställningen pågår till 3 september

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!