Vissa delar av nyhetsmedierna hemfaller åt svartvita skildringar av "muslimer" och "islam". Men det kommer också en hel del böcker som försöker tränga bakom skenbilderna. "Vems Islam" är en av dem. Avsikten är att visa något som borde vara självklart men som dessvärre inte är det - att "muslimer" långt ifrån är någon homogen grupp, lika lite som det finns någon enhetlig tolkning av islam.
Bakgrunden till dagens bitvis konfliktfyllda relation mellan västerlandet-islam blir tydlig genom bokens historiska exposé. Ända sen islams födelse har muslimer fått symbolisera "den andre" och "det främmande".
Men det har också funnits vänskapliga förbindelser och ömsesidig inspiration mellan kulturerna. Den västerländska renässansens intresse för de muslimska tänkarnas utvecklande av det grekiska kunskapsarvet är ett exempel. Bland muslimer har å andra sidan tidvis funnits en beundran inför den tekniska utveckling och demokrati som funnits i västerlandet.
Andra perioder har många muslimer tagit avstånd från västerlandets påstådda vilja att stödja demokrati. Man har menat att den är hyckleri och att det som värnas egentligen är egna maktintressen.
Fazlashemi visar att det i många muslimska länder och grupper sen långt tillbaka finns en pågående diskussion för demokratisering och jämställdhet. Det här är viktiga bitar i skildringen som sällan hörs i den mer allmänna debatten.
"Vems Islam" är en viktig bok i en tid när antalet muslimer växer i västerländska samhällen och mötena mellan oss blir allt fler. Spänningarna är värre i europeiska länder söder om Sverige - till i exempel Nederländerna och Frankrike - men även svenskar och svenska politiker måste bli bättre på att släppa in muslimerna i arbetslivet och i samhället.
Även det omvända gäller vissa muslimska grupper. Det är med avstånd som skenbilderna växer fram. Kulturer är sällan de självständiga hårda bollar som ordet kulturkrock antyder - snarare formbara med mer gemensamt än det kan verka. Konflikter handlar i grunden sällan om religion, snarare om politiska, ekonomiska och sociala missförhållanden.