Bertil Torekull: Att dansa med vargar

Kultur och Nöje2014-05-03 08:00

BOK

Bertil Torekull

Att dansa med vargar. En bok om relationen mellan slaven och slavägaren

Ekerlids förlag

Narcissist, besserwisser, messerschmitter. Vi har många namn på den som gärna vill styra, bestämma och alltid ha rätt. Inte oväntat återfinner vi dem i toppen av organisationer och stora företag. Även i tidningsvärlden. Det är ju där man får respekt och utrymme för sin överdrivna personlighet.

Publicisten och författaren Bertil Torekull, som bland annat var chefredaktör för Östgöta Correspondenten 1981–89, kallar dem för slavägare. I memoarboken ”Att dansa med vargar” berättar han om fyra chefer, företagsledare, och sin egen relation till dem: Albert ”Abbe” Bonnier, Jacob Palmstierna, Peter Wallenberg och Ingvar Kamprad.

Själv är Bertil Torekull slaven i relation till dessa moguler. I berättelsen träder det fram minst sagt komplexa relationer. Två av dem gav Bertil Torekull sparken. En fick författaren själv avsatt genom en artikel då han var chefredaktör för Svenska Dagbladet, för att senare författa dennes memoarer. Den fjärde, Ingvar Kamprad, blev Torekull krönikör åt och skrev en bok om hans framgångssaga. Det är som att höra Peder Swart berätta vad han egentligen tyckte om Gustav Vasa.

Bertil Torekull har ett minst sagt ambivalent förhållande till dessa fyra. Ändå lyckas han upprätthålla empati och medkänsla. Inte minst då de själva blev utsatta för motgångar, som rättsprocesser, sjukdom och förföljelse. Bertil Torekull beskriver de uppblåsta dragen i personligheten, men också den utsatthet som finns hos den som ser sig född med rätten att styra över andra.

”Att dansa med vargar” är en memoarbok som spänner mellan starka poler: slav och slavägare, avsky och medlidande, utsatthet och upprättelse.

Det är bara tiden som chefredaktör för Corren som är okomplicerad. Åtta år av lycka och harmoni. Annat var det i Stockholm. Trots att Bertil Torekull blir illagjord av några av dessa finansess, kan han ändå lyfta fram de mänskliga och försonliga dragen hos dem. Det är stort. Han kan också se hur de många gånger blev orättvist behandlade av sin samtid. Som då Abbe Bonnier blev utsatt för en rättsskandal med antydan om att socialdemokraterna låg bakom anklagelserna.

Det ger berättelsen drag av en slags hatkärlek. Metaforen av slavägare och slav kan tyckas lite överdriven. Särskilt då Bertil Torekull själv varit en man med mycket makt och framgång. Torekull återkommer gärna till sitt skötebarn Dagens industri. ”Att dansa med vargar” är en bok som underhåller, förbryllar och utmanar vår syn på vad det är att vara människa. Jag är glad att jag fått förmånen att läsa den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!