"Behagfullt" var första intrycket av spännande kulturhistoriska bilder på väggarna och sköna stenskulpturer på golvet. Ändå anande jag inte att detta möte skulle leda till en process, som starkt fördjupade mina konstupplevelser. Det gäller framför allt Bengt Böckmans akvareller och litografier, som utöver sina mästerliga skapelser här - i kombinationen av kulturhistoria, arkitekturdrömmar och natur - har en bakgrund som gör mig än mer fascinerad. Det framgår inte minst i boken "Synvillor och tidsbilder", en presentation av Jan Torsten Ahlstrand, som fanns på utställningen.
I den senmodernistiska och postmodernistiska turbulensen har Bengt Böckman hållit fast vid sin realism, om än med surrealistiska och personligt fantasiflyktiga inslag. Konsekvent håller han också fast vid bildsviter som fångar in det förflutna med rörelser in i en modern värld.
Fulländad teknikI den här utställningen har Bengt Böckman landat på Capri " som är "fyllt med skuggor från det förflutna". Här i ljuset har han utvecklat akvarelltekniken till fulländning, utan att göra avkall på precisionen i linjeföring och detaljrikedom.
Drömlikt ståtar San Michele framför klipplandskapet. De tre färgetsningarna "I San Michele" visar på än mer av detaljrikedom med många av de klassiska skulptursymbolerna.
Litografin "Silverglas" förmedlar en ljuvt schatterad skönhetsupplevelse av både liv och förgängelse. Akvarellerna från hans Japanvistelse väver broar mellan natur och kultur. Därutöver fastnar jag särskilt för hans svit "Utsikter och Insikter", som utformats som ett musikaliskt partitur i tre satser, och som har tonsats av Hans Pålsson. Boken med tryck av denna klassiskt orienterade livsvandring, med cd-skivan, finns också tillgänglig på utställningen.
Tidlöst perspektivChrister Lönngrens skulpturer känns väl anpassade till Böckmans bildvärld. Med stenmaterialet förmedlar även han ursprunget, det förflutna om än i ett mer tidlöst perspektiv.
Hans hjärtformade granitskulpturer känns livgivande med sin dynamik och sina sensuellt putsade ytor. (Man får även uppleva skulpturerna med händerna.) Helt klart har Christer Lönngren kommit långt i sitt sökande efter stenmaterialets förädlade uttrycksmöjligheter.
LARS-OLA JOHANSSON