Lars Melin, docent i nordiska språk, är en oförtröttlig författare till populärvetenskapliga böcker om språk – gärna med tyngdpunkten på samtida språkliga tendenser. "Fiint språk" och "Maktspråk" är två av Melins tidigare titlar. En annan är "Corporate Bullshit" där författaren granskade "managementskan": företagens och den ekonomiska sfärens ord, som tenderar att ta allt större plats. Höstens bok "Money talks" är en uppföljning till den. Som namnet antyder är det ord som har att göra med pengar som är ämnet.
Var, när och framför allt hur pratas det, är Melins frågeställning. Han svarar i sin karaktäristiska stil: tempofyllt, humoristiskt och med många utblickar mot samhället. Hans metod är ofta att låta de aktuella orden bli en del av det egna textflödet.
Ämnet är intressant och angeläget. Hur ska vi till exempel förstå det faktum att Socialdemokraterna använde ett ord som "affärsplan" för Sverige? En och annan ryser nog, och Melin ger väl inget tydligt svar, men konstaterar att ekonomi har blivit en stor källa till språklig förnyelse.
Just hur ett ekonomiskt språk präglar politiken hade Melin gärna fått skriva mer om, och mer djuplodande. Nu har han valt lättillgänglighet och tempo framför grundlig analys. Men hans ämnesval inbjuder till tankar långt utöver vad som ryms inom den här bokens pärmar.
För övrigt har jag sista tiden grubblat på en sak som en Facebook-kompis skrev: Finns det någon svensk sjö vars namn inte slutar på bokstaven n?