Bokbinderiet gör mycket mer än lagar trasiga ...

Foto:

Kultur och Nöje2005-02-26 00:00
Inte är de många inte, de bokbinderier som enbart satsar på denhantverksmässiga framställningen. På 1930-talet fanns det visserligenbara i Linköping cirka 15. Men det var då det.

-- I dag är vi ensamma i stan och i hela landet finns det väl fem, sex stycken, säger Björn Kalén.

Vad gör man då på ett bokbinderi? Ja, namnet berättar förstås en hel del, man binder böcker så klart.

-- Största utmaningen ligger i att återställa gamla trasiga böckertill hela böcker som fortfarande ser lika gamla ut, säger Björn somjust håller på att laga böcker som tillhör Linköpings universitetshuvudbibliotek. Lagningar och ombindningar till bibliotek är också detmest förekommande arbetet hos Kaléns.

Att reparera gamla böcker är emellertid inte allt bokbinderiet gör,långt ifrån. Här görs också förvaringsmappar till SMHI:s väderkartor,exklusiva menypärmar till restauranger, arkivbindningar till kommuner,landsting, statliga verk och kyrkan, tidskriftsbindningar tilluniversitet, bibliotek och tidningsföretag, mappar tilldomstolsprotokoll, monteringar till utställningar, journalböcker tillsjukhus, dagböcker, kassaböcker, kontorsböcker, askar. Ja mer ändå.

-- Just att det är så stor variation är väl det som är roligast medjobbet, säger Björn och tänker inte nödvändigtvis på produktvariationenutan också på att det i varje bokbindning ingår en mängd olika moment.

Tidskrävande

Björn började binda böcker på heltid 1975.

-- Efter lätta påtryckningar från fars sida gav jag med mig.

Fadern Gustaf Kalén arbetade en gång i tiden på Petterssonsbokbinderi i Linköping. När det företaget splittrades i två, ettmaskinellt och ett hantverksbinderi, kom Gustaf så småningom att köpabinderiet och flyttade verksamheten till Kaserngatan. Sedan 1983 harföretaget hållit till på Tallkottsvägen. Så sent som i oktober i fjolvar Gustaf, 88 år gammal, med i produktionen, men har tvingats vilaefter sjukdom.

Björn som tidigare bland annat hade drivit biljardhallen i Linköpinglärde sig bokbindning av sin far. Björns maka Birgitta varbanktjänsteman innan hon började arbeta tillsammans med sin man. Nu ärde konsthantverkare båda två.

-- Reparera böcker är jätteroligt, men tar tid, säger Björn.

-- Man känner tillfredsställelse när man ser att resultatet blirbra, säger Birgitta medan vi tillfälliga besökare beundrar någradekorativa askar med Carl Larsson-motiv på ovansidan.

Ingen massproduktion

Inte bara sjukhus, myndigheter, bibliotek, rättsväsende och kommunerär kunder i bokbinderiet. Även privatpersoner vill ha arbete utfört.Det kan gälla lagningar och bindningar av olika slag, monteringar avbilder, lagning av lampskärmar och jordglober, men också bindning avförfattade skrifter och böcker, antavlor.

Och då är det inte frågan om någon massproduktion.

-- Kanske en till fem böcker eller så. Normala spannet här liggerväl annars någonstans mellan en och tjugo böcker, upplyser Björn ochberättar samtidigt att när biblioteken lämnar in böcker till lagning såkommer det oftast en större laddning, kring 150 böcker.

Med böcker så nära inpå sig dagarna i ända undrar man ju om de även hinner med att läsa dem.

-- Tyvärr inte, jag skulle vilja läsa mer av det som passerar här ibinderiet. Jag älskar att läsa och går upp en halvtimme tidigare varjemorgon och läser lite, berättar Birgitta.

Varierande uppdrag

Kaléns bokbinderi har sett många kunder genom åren, och haftvarierande renoveringsobjekt. Det mest udda var en reparation av enaskkopp.

-- Den bestod av två alligatorhuvuden varav det ena hade enskallskada och det andra hade tappat tänderna, berättar Björnskrattande.

Bokbinderiet löste uppgiften.

Först ska det gamla omslaget tas bort.

‚Ordlista

‚Hur många?

‚Vad kostar det?

Mikael Svensson Fotograf

013-28 03 43

mikael.svensson @corren.se

Jörgen Auer Reporter

013-28 01 67

jorgen.auer @corren.se

-- Reparera böcker är jätteroligt men tar tid, säger Björn Kalén på Kaléns bokbinderi i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!