Margaret Atwood: Oryx och Crake (2003)
En skrämmande framtidsskildring, briljant berättad med högt tempo, svart humor och ett nyskapande språk. Som Atwood själv säger: ”Jag har inte uppfunnit något som inte redan finns i vår värld.” Läs även de två andra delarna i trilogin.
Hilary Mantel: Wolf Hall (2009)
Intrigerna i det engelska hovet under Henrik VIII skildras med sådan förbluffande närvaro, historisk och språklig trovärdighet att varje karaktär och miljö blir levande. En historisk roman kan inte bli bättre.
Jeanette Winterson: Varför vara lycklig när du kan vara normal (2012)
En mycket gripande självbiografi om en av de värsta synder en förälder kan begå: Att leva ut sina egna livsmål genom sitt barn. En berättelse om det som formar våra liv. Ibland grym, ibland absurt humoristisk, men alltid djupt imponerande och inspirerande.
Sarah Waters: Främlingen i huset (2009)
England vid andra världskrigets slut, en överklass som kämpar för sina privilegier, ett förfallet och hemsökt gods. En spännande skildring i gotisk stil av sociala förändringar med utmärkta karaktärsskildringar och miljöer, kryddad med en annorlunda spökhistoria. Innehåller en av de mest gripande och hemska dödsscener jag läst.
Jakob Carlander, 55, litteraturkritiker och terapeut:Lena Andersson: Egenmäktigt förfarande: en roman om kärlek
Augustvinnare och en stor roman om kärlek och relation. Högaktuella ämnen i jultid. Varför man ska ge bort just denna bok? Läs Daniel Erlandssons fina recension på corren.se/kultur/böcker, sedan tvekar du inte längre.
Niklas Rådström: Boken
Julen bygger på Bibelns berättelser. Niklas Rådström har skrivit en sällsam roman om hur Bibeln en gång kom till. En hyllning till all tids författarskap och en utmärkt julgåva till den som lever med böcker.
Ellen Karlsson: Snöret, fågeln och jag
En Augustvinnare till. Den här ska mitt äldsta barnbarn Rakel få. En varm, charmig och underfundig barnbok om svåra ämnen som ensamhet och oro. Det är många som har en pickande fågel i bröstet; barn som vuxna.
Henry Jansén, 60, polis:Mario Vargas Llosa: Bockfesten
Diktatorn Trujillo, Välgöraren, höll Dominikanska republiken i ett järngrepp, erövrade sina regeringsmedlemmars hustrur när han så önskade, med männens samtycke. Urania, dottern till en av dessa regeringsmän, återvänder från USA till sin fars dödsbädd för att få veta varför han skänkte bort sin egen 14-åriga tonåriga dotter till Välgöraren. Läs den inte sent på kvällen för då blir natten snart morgon!
Alessandro Baricco:Silke
En fantastisk, förförisk historia om franske ynglingen Hervé Joncour som spåddes en lysande framtid som militär men kom att livnära sig på att handla med sikesmaskar. Det är inte bara en resa till Japan för att införskaffa silkesmaskägg. utan till en helt annan värld. Men också en resa genom livet. I mörkret möter han den unga kvinnan i kimono. Långt senare får han ett brev...
Nelson Mandela: Samtal med mig själv
"...cellen är ett idealiskt ställe om man vill lära känna sig själv". Så börjar boken om denne fantastiske man, fånge i så många år för tron på jämlikhet och lika värde för varje levande människa. Här berättar han om sina tankar, möten med människor. Vi får se mannen bakom den offentliga rollen, som motståndsman, berättande om äktenskapliga problem, om sina bekymmer om barnen. Ett unikt tillfälle att lyssna när Nelson Mandela samtalar med sig själv.
Roslund & Hellström: Box 21
Deckare för mörka vinterkvällar av Sveriges bästa författare i denna genre. Läs vilken du vill av dessa herrar. Alla bär fram ett samhällsaktuellt trauma. I denna beskrivs människohandel i sexuellt syfte mycket grymt, realistiskt, initierat och verklighetstroget.
Pia Jagerfelt, 58, diakon:Piija Lindenbaum: Ska vi va?
Till mitt älskade barnbarn, 7 år, vill jag ge denna bok av Piija Lindenbaum, en prisbelönt barnboksförfattare i tiden. Hon har blick för det existentiella och är känd för sitt sätt att kombinera text och bild. Här är ett relationsdrama som ger barn och vuxna mycket att prata om och jag ser fram emot att få vara med! ”Berit har galonisar fast det inte regnar och Flisan har en ny sax som hon hellre vill vara med än att leka med Berit.”
Helena von Zweigbergk: Än klappar hjärtan
En vän i min egen ålder önskar sig Helena von Zweigbergks nya bok som är ett relationsdrama om förälskelser, svek och förluster. Tre systrar berättar utifrån sina helt skilda perspektiv om en sommar då allt plötsligt förändras och de alla står inför livsavgörande skeden i livet.
Gunnar Wetterberg: Wallenberg: ett familjeimperium
En önskejulklapp till min man som är intresserad av näringslivsfrågor. Boken bjuder på personhistoria, politisk historia och samtidigt en spännande överblick över utvecklingen av det svenska industrisamhället genom flera generationer.
Susanne Abel, 41, fritidspedagogJames Bowen: Gatukatten Bob
Till: Den som vill bli varm om hjärtat. Livet har gått hårt åt både James och Bob när de möts, och det är ingen överdrift att säga att de
räddar varandras liv! Detta är den sanna historien om en mycket speciell katt, och hur kärleken till ett djur kan skapa förändring.
Finns som: Inbunden och e-bok
Stephen King: 22/11 1963
Till: Den som gillar nutidshistoria. Vem är god och vem är ond? Vad är rätt och vad är fel? Bokens grundhistoria är att åka tillbaka i
tiden och förhindra mordet på JFK, men den är lika mycket en odyssé i etik och moral, som en hyllning till det amerikanska 50-60-talet.
Cornelia Funke: Bläck-trilogin (Bläckhjärta, Bläckmagi, Bläckdöd)
Till: Bok- och bokstavsälskare i alla åldrar. Om Meggies resa in i den alternativa Bläckvärlden, där hon är den enda som kan ställa allt tillrätta. Spännande och fartfyllda böcker om kärleken till, och kraften och magin i böcker och bokstäver.
Finns som: Alla tre delarna finns som pocket. "Bläckhjärta" även som storpocket och ljudbok, och "Bläckmagi" resp "Bläckdöd" även inbunden.
Anders Mildner: Koltrasten som trodde den var en ambulans
Till: Den som gillar populärvetenskap. Om hur vi historiskt sett har förhållit oss till ljud och tystnad, och hur vi förhåller oss i dag. En riktig
aha-bok som väcker många funderingar. Inte minst: vad är tystnad? Finns som: Inbunden, pocket, e-bok och mp3-bok.
Erica Månson, 18, går i gymnasiet:George R R Martin: Kampen om järntronen
Intressanta personer, intriger och maktspel blandat med en touch av fantasy. Passar alla som gillar fantasy och medeltid eller bara är intresserade av en bra fantasybok.
Jo Nesbo: Pansarhjärta
Den första Nesbo jag läste. Riktigt bra deckare som ingående beskriver det som händer. Inget för den som inte gillar obehagliga stämningar och detaljer. Väldigt spännande!
Jandy Nelson: Himlen börjar här
Om döden och kärleken. Hur man går vidare när ens syster har dött, får man vara lycklig? Boken griper tag i en och det fantastiska språket får en att läsa vidare. Det är en hemsk men ändå hoppfull historia.
Johan Persson, Martin Schibbye: 438 dagar
Martin Schibbye och Johan Perssons bok om vägen från idé till reportage och vidare till att sitta fängslad i Kalityfängelset. Vilken frustration denna bok väcker! Läs den och börja fundera på hur världen egentligen ser ut.
Åsa Christoffersson, 59, kulturredaktör:Klas Gustafsson: Enkel, vacker, öm
En fantastisk biografi över Monica Zetterlund (från 2009, finns i pocket) som passar att damma av detta Monica Z-år. Här medverkar också dottern Eva-Lena, hon som annars tackar nej till alla intervjuer. Här finns det svarta, det vita och allt grått däremellan. Massor av människor och detaljer, men varken långtråkigt eller kladdigt. För alla er som älskar filmen och vill ha mer!
Åsne Seierstad: En av oss, en berättelse om Norge
Har länge hållit den norska journalistmästaren mycket högt. Men med årets bok om massmördaren Anders Behring Breivik slår hon alla rekord. Detta är ingen mördarbiografi som fascineras av ondskan på ett äckligt sätt. Nej, offren är också i centrum. Ibland är det svårt att läsa. En viktig, välskriven och imponerande välgrundad reportagebok som måste bli en klassiker i genren. Starkt år för reportageböcker i stort med Dan Joseffson om vårdskandalenh Quick, Martin Schibbye och Persson och många fler.
Sara Lövestam: Hjärta av jazz
Bokcirkelboken som alla älskade. Om tonåriga Steffie och gamle jazzräven Alvar. Om mobbning, vänskap och musik. En roman att må bra av, men nåt ljummet "feel good" är det minsann inte.
Wislawa Szymborska: Nog nu
Den polska Nobelpristagaren sista diktsamling med 13 fullbordade dikter istället för de tänkta 18. Och med ett personligt och givande efterord av ständige översättaren Anders Bodegård. Charmigt tunn bok, nästan som ett häfte. Men för alla Szymborska-fans är den förstås ett måste. Gud, jag saknar henne nu, denna kloka, humoristiska, coola människa. Hoppas Bodegård skriver en biografi.
Alice Munro: Tiggarflickan
Men herre min skapare som hon skriver. Att det ens går att formulera sådana meningar. Men lite dystert är det, livet, hos årets Nobelpristagare. Ska bli spännande att diskutera henne i bokcirkeln på sista träffen nästa vecka.
***
Björn Lundin, barnpsykiater, 67:Barbro Lindgren: Max napp
En bok för den som vill ha nåt att bita i. En tvättäkta spänningsbok som tål att läsas några hundra gånger. Dessutom finns flera böcker av samma klass i en hel serie.
Katrine Kielos: Det enda könet
En bok som passar alla från äldre pappor till döttrar som börjar bli vuxna. Smart och kunnigt om samhället av en lysande skribent.
Sara Lövestam: Hjärta av jazz
Om det inte redan framgått av bokcirkelns diskssuion... det blir inte härligare att läs en bok. Ytterligare en bok som spänner över generationer, över skilda teman och som håller hjärtat fullt, inte bara av jazz.