När Jussi Björling sjöng på Skansen satt 20 000 åhörare knäpp tysta. Han gav över 3 000 konserter i sitt liv och han har utsetts till världens bäste sångare genom tiderna. Än i dag känner varenda svensk till den store sångaren.
En bok om en operasångare kan tyckas rikta sig till en smal publik, men den här passar för många fler än finsmakarna. Man kan vara tämligen ointresserad av Jussi Björling och ändå fascineras av berättelsen om en oerhört begåvad människa och hans häpnadsväckande karriär, den som slutade med en alltför tidig död efter ett kanske alltför intensivt liv.
Fokus på det personligaDen som redan är frälst hittar mycket om Jussi Björling som inte tidigare varit känt, åtminstone inte som annat än rykten. Boken fokuserar på det personliga, på människan Jussi Björling. Anslaget ges redan på försättssidan med sångarens egna privata krumelurer på notbladet ur Maskeradbalen.
Förordet av bokens huvudredaktör Jacob Forsell bygger på ett fynd i kvarlåtenskapen efter hans farfar, operachefen John Forsell. Där fanns den 18-årige Jussis brev till operachefen. Ynglingen ber - illa stavat - om ursäkt för något dumt han har gjort och han lovar bot och bättring.
Roliga detaljerBjörn Ranelid skriver en personligt färgad litterär betraktelse, fylld med information och fakta. Här finns många roliga detaljer: Jussi var till exempel fem år, precis som Michael Jackson, när han började sjunga inför publik i USA tillsammans med sina bröder. De gjorde över 950 framträdanden i Sverige och USA mellan 1915 och 1927. Det blev inte mycket tid till skolgång för bröderna, Jussi fick totalt knappt tre års skolundervisning i livet. Pojken hade streck i sångbetyget, eftersom pappa David inte tillät att han och bröderna sjöng i skolan.
Framgångarna var oerhörda, men inte gratis. Berättelsen om den fantastiska karriären kompletteras med beskrivningar av otrohet och alkoholmissbruk, sjukdomar och svårigheter.
Jacob Forsells omfattande bildbiografi visar scener ur hela sångarens liv och innehåller dessutom alla affischer från de föreställningar Jussi har medverkat i på Operan i Stockholm. Boken kompletteras med en lista över alla hans idag kända 3 003 (!) sångframträdanden, från det första 1915 till det allra sista på Skansen 1960.
Mer om brevenEn gedigen, lättbläddrad och spännande bok. Jag hade dock gärna velat läsa mer om kärleksbreven som nämns i förbigående. De var skrivna av Jussi och Linnéa Hellström, mor till den son Jussi fick när han var 17 år. Breven hittades så sent som i september i år.
Och ytterligare en sak inser jag att jag saknar. Jussi Björling och hovkapellmästare Nils Grevellius kom överens om att göra nyinspelningar av 78-varvsrepertoaren, de var inte nöjda med klangen på de gamla skivorna. Detta tänkte de göra efter nyår 1961. Då var Jussi död.
SUSANNE HASSELQUIST