Det är märkligt att novellen inte är mer populär att läsa eller att ge ut. Korta prosastycken borde vara som gjorda för vår tid, där möjligheterna till läsning ofta begränsar sig till en stund på bussen.
Novellen är också ett utmärkt sätt att stifta bekantskap med de stora berättarna. Men inte ens Svenska Akademien tycks ha insett novellformens storhet. Bara i en prismotivering - Paul Heyses - har novellen lyfts fram som motivering.
Det är därför roligt att se att Gun Ekroth nu samlat noveller av Nobelpristagarna i en liten volym kallad "Nobeller" efter programserien i P1 varifrån de är hämtade.
Här finns tidiga pristagare som Björnstjerne Björnsson och Selma Lagerlöf till senare som Nadime Gordimer och Orhan Pamuk.
Många av novellerna är mästerliga. Jag fastnar särskilt för Björnstjerne Björnssons "Fadern" där ett helt liv, fyllt av glädje och sorg skymtar förbi genom en fars kontakter med prästen. Han besöker honom för att få sin son döpt, konfirmerad, gift och slutligen begravd. Det är barskrapat, grymt och vackert på samma gång.
Stor är också Aleksandr Solzjenitsyn som ringar in livets själva essens i den knappt sidlånga "Att andas". Författaren som själv tillbringat tid i fångläger hade förmågan att gestalta livet genom de vardagliga småsakerna. Som att stå under ett äppelträd en morgon och andas.
En fri människa tar det här för givet men för en fånge utgör det kärnan i det liv som passerar utanför gallren och taggtrådsstängslen.
I texter som de här blir novellerna något mycket mer än bara en väg vidare mot längre och mer omfattande verk. Ibland överträffar de många av författarnas romaner.
Bara tre kvinnliga författare finns med i samlingen. Det ska inte klandras sammanställningen utan speglar snarare hur Akademien valt pristagare. Nobelpriset i litteratur har delats ut sen 1901 men bara elva kvinnor har fått det. På senare år har det dock blivit betydligt vanligare att kvinnliga författare belönats. Att Doris Lessing nu ska mottaga priset kan alltså möjligen ses som ytterligare ett tecken på en mer jämlik trend.