Bröderna Lindströms historia har mycket att ge

Kultur och Nöje2006-12-15 00:00

Henrik och Fredrik Lindström:

Svitjods undergång och Sveriges födelse

Alberts Bonnies förlag

Hur gammalt är Sverige? När uppkom det svenska riket? När blev Sverige Sverige? Frågan kan formuleras på olika sätt; att svaren har skiftat och skiftar beror förstås på att tillgången på källmaterial varierat, liksom forskarnas utgångspunkter och värderingar.

I "Svitjods undergång och Sveriges födelse" lämnar bröderna Henrik och Fredrik Lindström sitt bidrag till diskussionen.

Deras framställning är baserad på stor förtrogenhet med material av varierande slag och litteratur från många discipliner. Förutom historisk litteratur har de sökt sig till språkvetenskap, arkeologi, kyrkohistoria, rätthistoria, numismatik - listan är inte fullständig.

Här ska ges exempel på fakta och slutsatser som förmedlas från ett område: kristendomens betydelse för framväxten av det svenska riket.

Svitjod mot kyrkan

Kristendomen nådde vårt land från söder och väster; västgötarna mötte den före svearna. Och det var fråga om mission: folken skulle vinnas för den rätta tron men också inlemmas i den katolska gemenskapen, inte bara vad gällde tron utan administrativt, juridiskt etc. En förutsättning för framgång i detta avseende var samarbete med en stabil världslig makt. Kyrkans folk och den politiska maktens hade behov av varandra; det är befogat att tänka sig att kristnandet och konsolideringen av världslig makt skedde parallellt.

Mot dessa två samverkande krafter stod det Svitjod vars kärnland var Uppland och vars främsta företrädare hörde till folkungaätten - den riktiga; Birger Jarl var av Bjälboätten!

Språket på lägre nivå

Konfrontationerna är många, men genom Birger Jarls segrar vid Sparrsätra och Herrevadsbro beseglas det gamla Svitjods öde och det kristna riket Sverige börjar ta form.

Den här boken har mycket att ge den historieintresserade. Men jag måste tillägga att språkformen i boken inte når upp till innehållets nivå. Att en av de båda författarna också skrivit en bok om det "dåligaste språket" förvånar inte.

Per Olov Backman

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!