Bröllop med ombytta roller

CCCBrudens bäste manRegi: Paul WeilandMed: Patrick Dempsey, Michelle Monaghan, Kevin McKidd, Busy Phillips, Sydney Pollack

Foto:

Kultur och Nöje2008-05-30 00:00

Ibland när jag ser på film brukar jag önska att könsrollerna vore de omvända. Vad skulle hända om den modige, enstörige hjälten var en kvinna? Eller den vimsiga och söta hjältinnan, en man? På ett sätt kan man säga att min önskan har slagit in, för "Brudens bäste man" är lite som en omvänd version av Julia Robertsfilmen "Min bäste väns bröllop".

Patrick Dempseys karaktär Tom kommer alltför sent på att han är kär i sin bästa vän Hannah - närmare bestämt när hon ska gifta sig. Eftersom han är bästis - trots att han är kille! - får han hedersuppdraget att vara "maid of honor", den främsta av brudtärnorna. Vi tillåts aldrig tvivla på att det är ett mycket förnedrande uppdrag för en heterosexuell man. Men, som Toms basketspelande killgäng konstaterar: det är också ett sätt att komma närmare Hannah och försöka övertala henne att impulsbröllopet med en extremt välhängd och adlig skotte inte är någon bra idé.

Tom beskrivs som en knöl som aldrig träffar samma kvinna två dagar i rad, inspirerad av sin pappa (nyss avlidne Sydney Pollack) som gift om sig sex gånger. Men i Dempseys gestalt framstår Tom ändå som väldigt trevlig - bilden går aldrig riktigt ihop. Det är småkul när han ska komma överens med de tre andra tärnorna, varav en spelas av roliga Busy Phillips. Och vi hejar på honom när han tar flyget över till Skottland där bröllopet ska stå. Där urartar filmen inte oväntat något i låtsasskotska ritualer - tornerspel om bruden, minikiltar och rödhåriga män som pussas.

Efter ett tag framstår filmen inte bara som en sämre version av "Min bäste väns bröllop" utan som ett kollage av andra romantiska komedier: "Fyra bröllop och en begravning", "När Harry mötte Sally", bröllopsavsnitten i "Vänner"... Det jag gillar mest är det som liknar något annat, från stämningsbilderna i Central Park till humorscenerna på det skotska höglandet.

"Brudens bäste man" är inget spännande genusexperiment, men någonstans bakom alla grabbiga höhö-skämt tycker jag ändå att det är skönt att det är Patrick Dempseys känslor som står i centrum. Och att vägen till brudens hjärta i den här filmen går genom att vara känslomässigt stöd och göra paket med rosetter och badsalt i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!