Carlander: Lärorikt om svåra besked

Jakob Carlander: Att lämna svåra besked. Gothia förlag

Jakob Carlander är samtalsterapeut och präst. Han bor i Linköping och skriver också litteraturrecensioner i Corren.

Jakob Carlander är samtalsterapeut och präst. Han bor i Linköping och skriver också litteraturrecensioner i Corren.

Foto:

Kultur och Nöje2011-01-23 12:00

Svåra besked kan lämnas av läkare, poliser, präster, chefer till människor som inte alltid är beredda på det oönskade och ovälkomna. Det kan handla om dåliga betyg, uppsägningar, negativa myndighetsbesked eller obotlig sjukdom eller anhörigs död.

Att sådana yrkesgrupper borde ha särskild utbildning i hur man gör när man talar om det svåra, känns som en självklarhet. Men är det inte - av Jakob Carlanders bok att döma.

"Att lämna svåra besked" är en inspirationsbok för berörda yrkesgrupper.

Som presumtiv mottagare av oönskade besked tycker jag att boken borde ingå i alla vård-, myndighets-och chefsutbildningar. Här finns konkreta exempel på hur illa det kan bli - och hur bra det kan gå om man gör på ett annat sätt. Som gjort för rollspel.

Får inte tid

Såvitt jag förstår är fallen hämtade ur verkligheten. Felen som begås kan ha med tid att göra: någon ger ett svårt besked, men låter inte mottagaren få tid att ta in, reagera och ställa frågor.

Dålig planering kan leda till att svåra besked lämnas muntligt eller per post alldeles före en helg, så att mottagaren måste våndas i flera dagar innan han/hon kan ta kontakt och reda ut vad beskedet innebär.

Lär ut och förklarar

Bristande kunskaper om verbal kommunikation kan göra att man uttrycker sig för krångligt, för vårdslöst eller på annat sätt gör det svårt för mottagaren att förstå och verkligen ta till sig beskedet.

Okunnighet i psykologi (och bristande egen empati) gör att den som lämnar besked inte ser vad beskedet gör med mottagaren, inte förstår reaktionerna eller klarar att vara rak, förklarande, stödjande.

Och så vidare.

Men Jakob Carlander vänder på alltihop det här. Han förklarar, lär ut, exemplifierar. Och berättar utifrån sin erfarenhet som präst och psykoterapeut, ibland med ett milt humoristiskt tonfall.

Det märks att han dessutom är van föreläsare och författare: han skriver enkelt och begripligt, är konkret och tydlig. Och han skapar igenkänning. Har man inte varit i någon av de skildrade situationerna, känner man med säkerhet någon som varit det.

En utmärkt lärobok för alla som vill veta mer om hur man ska göra, när man ska ge det besked, som ingen vill behöva ta emot.

LENA KÖSTER

Artikelförfattaren är kulturskribent på Upsala Nya Tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!