Carsten Jensen: Ut. Upptäcktsresor 1978 - 2010

Bonniers förlag

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2011-11-28 09:32

Författaren och journalisten Carsten Jensen är ingen mindfulness-människa. Han går i otakt med tiden och jobbar ständigt med då, nu och framtiden i ett och samma svep. Det gör han bra. De flesta av oss känner Carsten Jensen för hans storslagna epos om fiskarstaden Marstal i "Vi de drunknade".

I "Ut. Upptäcktsresor 1978 - 2010" har han samlat flertalet av sina journalistiska artiklar från reportage världen över. Många av dem även publicerade i Dagens Nyheter. Inte minst de resor han gjort i Afghanistan stämmer till eftertanke. Men även de nära reportagen lockar till läsning, som hans analyser av svenskhetens märkliga blandning av trygghet och naivitet.

Frankensteins monster

Carsten Jensen vägrar också att gå i takt med tidsandan. De många resorna och intrycken gör ständigt något med honom. Tvingar liksom fram nya slutsatser.

När han for till krigets Afghanistan 2002 gjorde han det med en förutfattad negativ inställning till president Bush. På plats byter han åsikt. Kriget är nödvändigt.

När han så återvänder dit år 2009 blir resan den motsatta. Afghanistan, liksom Irak, har blivit västvärldens Frankensteins monster man helt tappat kontrollen över. Ändå vänder han sig mot pacifismen som en feg och likgiltig hållning inför människors lidande. Carsten Jensen är en ansvarsetiker i motsats till sinnelagsetiken.

Parallellt med dessa artiklar ger Carsten Jensen sina analyser bakåt från ett skrivandets här och nu. Han berättar hur hans stora och små romaner kommit till i ljuset av sina resor.

Upplevt stora händelser

På många sätt kan man jämföra "Ut" med Jan Guillous "Ordets makt och vanmakt". Båda är självbiografiska böcker av två tunga journalister och författare.

Till skillnad från Guillou är Jensen inte färdig med sig själv. Bilden omformas ständigt och dialektiken med en omvärld i ständig förändring är påtaglig.

Carsten Jensen har under sitt skrivande liv följt och upplevt stora händelser: Studentrevolt, murens fall, Balkankrigen, etniska rensningar, 11 september och efterföljande krig i Afghanistan och Irak. Detta är en resa i nutidshistoria och en berättelse om en människa som med stort allvar söker förstå och beskriva den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!