Liselott Willén: Ingenstans under himlen, Albert Bonniers. Liselott Willén är en riktig doldis i lLitteratursverige, trots att det här är hennes fjärde bok. Men är det något som kan ändra på det, så är det just den här romanen: Ingenstans under himlen.
Med sin envisa, genomträngande och starka berättarröst visar Willén att hon utan tvekan kan mäta sig med de allra bästa bland de svenska psykologiska thrillerförfattarna. Och låt er inte luras av det knepiga omslaget - det här är en mycket stilsäker och spännande roman om identitet, integritet och våld. Liselott Willén, alltså. Lägg det namnet på minnet!
Bland bilskojare och husvagnspundare
Lillemor Östlin: Skäligen misstänkt för mord. Lind & Co. År 2005 debuterade Lillemor Östlin med den självbiografiska romanen Hinsehäxan. Nu är hon tillbaka med en berättelse i utkanten av kriminalgenren. Ett dödsfall som långt ifrån är något överlagt mord är intrigens nav i den här storyn om (ofta ofrivilliga) brottslingar och deras vardag. Säkert ligger porträtten av husvagnspundarna, bilhandlarna och knarklangarna närmare verkligheten än vad man själv skulle önska, för författaren levde länge i liknande kretsar.
Med rättfram och klart habil berättarstil tar Östlin oss med på en resa till platser som geografiskt sett bara ligger några kilometer från flera av Stockholms prydliga medelklassförorter. Men för pundarna i husvagnarna är det mentala avståndet många långa mil.
Ny sida av Nesbø
Jo Nesbø: Huvudjägarna. Piratförlaget. Roger Brown är en av Norges främsta headhunters, huvudjägare. Han tjänar bra, klär sig dyrt och bor i de rätta kvarteren. Men mycket vill ha mer, och han knäcker extra som konsttjuv. En dag krockar hans två världar. Den kalla och beräknande Brown måste nu ställa om från ständig jägare till villebråd.
Jo Nesbø är utan tvekan en av Skandinaviens främsta kriminalförfattare. Väldigt ojämn, men i sina bästa stunder, som i Rödhake, en fantastisk berättare och gudabenådad spänningsförmedlare. Huvudjägarna är kanske mer Lee Child än den Jo Nesbø vi är vana att läsa, så rycker man boken i farten kan det hända att man blir både överraskad och lite besviken. Inte för att boken är dålig, för det är den sannerligen inte. Däremot är den så väsensskild det bara är möjligt från Harry Hole-romanerna.
Dansk forskningsdynamit
Sissel-Jo Gazan: Dinosauriens fjädrar. Albert Bonniers. Nog är det lite uppförsbacke först i Dinosauriens fjädrar. Mycket snack om dinosaurier kontra fåglar blir det. Väldigt mycket. Men håll ut, för sedan går det undan när den lite otydliga och långrandiga inledningen plötsligt förvandlas till dansk forskningsdynamit. Romanen blev en braksuccé när den kom ut i Danmark och författaren tilldelades Danmarks radios stora romanpris för den här äventyrs/kriminal/identitetssökarromanen.
Dan Brown får se upp, för här visar Gazan att det går att förena djup och yta i en och samma bladvändarhistoria.
MARIA NEIJ