Den bortglömde kulturprosten

Foto:

Kultur och Nöje2005-07-06 00:00
Ingmar Lundkvist: Kulturprosten

Torsten Fogelqvist som DN-publicist och folkbildare

Carlssons

Torsten Fogelqvist var under 20- och 30-talen Sveriges troligen mestinflytelserika publicist. Han hyllades från alla håll och invaldesbland annat i Svenska akademien. Men redan några år efter sin död,1941, var han bortglömd. Även för den presshistoriskt intresserade ärhan i dag bara ett namn.

Hur ska man förklara detta? Min gissning är att hans berömmelselikaväl som att hans minne så snabbt förbleknade berodde på att han iextrem grad och med stor kraft och talang representerade sin tidsåsikter. När de blev omoderna försvann också minnet av honom.

Liberal folkbildare

Jag bygger denna gissning på den biografi som utkommit i vår, skriven av pressforskaren Ingmar Lundkvist.

Torsten Fogelqvist var son till en kyrkoherde i Norrköping där hanväxte upp (därav smeknamnet "Kulturprosten"). Han kom tidigt imotsättning till faderns ortodoxa kristendom och anslöt sig som studenttill den liberala Verdandi-kretsen. Han blev sedan folkbildare, ocksådet tids-typiskt.

Under några år på 10-talet var han rektor för Brunnsviksfolkhögskola. Därifrån gick han till tidningsvärlden och kom 1919 tillDagens Nyheter där han under 20-talet var chef för både politik ochkultur. På 30-talet valde han själv en friare roll som ledarskribentoch tidningens främste litteraturrecensent.

Han hade en åsiktsprofil som i dag ter sig märklig i en kombinationav liberalism och nationell konservatism. Han blev en kraftfullantinazist, men var själv inte främmande för flera av den nazistiskalärans viktigaste element, både när det gäller ras, manlighetsideal ochnationalism. Sin kristendomskritik knöt han till en närmast hatiskinställning till Paulus, av Fogelqvist beskriven som "den lille fulejuden" -- veterligt finns det ingen bild av hur Paulus såg ut utanformuleringen speglar uteslutande Fogelqvists antisemitiska böjelser.

Blandade känslor

Att på en gång vara antinazist och antisemit var alltså den gångenfullt möjligt. Lika möjligt var det att på en gång vara starkt kritisktill kyrkans förkunnelse och djupt engagerad i dåtidens viktigastekyrkliga fråga, sammanställningen av den nya psalmboken. Fogelqvist komatt spela en central roll i den sista och avgörandepsalmbokskommissionen.

Lundkvists avhandling väcker ytterst blandade känslor gentemotföremålet för biografin. Riktigt engagerande blir dock boken aldrigdärför att han med lätt hand förbigår Torstens Fogelqvists privatliv:han har velat skriva en "intellektuell biografi", skriver författarensjälv i sitt förord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!