Den klassiska musiksommaren är diger. Allt från små kammarmusikfestivaler till stora, internationella stjärnor finns att beskåda under sommaren. TT Spektra har sammanställt de flesta.
"Att gå på festival" behöver inte betyda punkare i motljus, lervälling och fylla i dagarna tre. Det finns en annan festivalsommar: den klassiska festivalsommaren. Den är kanske inte riktigt lika livad, men för den som vill finns det oerhörda mängder av festivaler att välja mellan. Allt från mindre evenemang som Gotlands orgeldagar till den internationellt erkända Östersjöfestivalen i Stockholm.
Giganterna i den klassiska festivalsommaren är två: Östersjöfestivalen i Stockholm och Körstämman i Skinnskatteberg. Två nutida klassiker, två helt skilda saker. På Östersjöfestivalen samlas världseliten av dirigenter, solister och orkestrar. Där uppförs nyskrivna verk och där tolkas klassiker. I år, när festivalen fyller fem år, kommer såväl polarpristagaren Valerij Gergiev med sin orkester från Marinskijteatern i S:t Petersburg som finske demondirigenten Esa-Pekka Salonen. De var båda med om att instifta festivalen, och har sedan dess återkommit i programmet.
Körstämman i Skinnskatteberg däremot, är besökarnas egen festival. Där träffas varje år över 1 000 körsångare för att utbyta erfarenheter, umgås, lyssna på musik - men framför allt för att sjunga. I år firar man 25-årsjubileum och gästas av bland andra Georg Riedel och kören Vocal six.
En annan årligen återkommande festival är Korrö folkmusikfestival. I slutet av juli samlas tusentals människor några mil söder om Växjö för att spela, dansa och lyssna på folkmusik, både från Sverige och övriga världen. I år utlovad en "invasion" av spelmanslag från Dalarna.
Ännu större, ännu äldre och ännu mer välbesökt är Ransäterstämman i Värmland. Den har anordnats sedan början av 70-talet och förra året räknade man till nästan 8 000 besökare. Polka, schottis, gammeldans, felor och mygg samsas den 8-10 juni vid hembygdsgården i Ransäter.
Men det mest traditionella är naturligtvis stämveckan i Dalarna och Hälsingland. Det börjar med Delsbostämman, och därefter drar de mest trogna besökarna vidare till Svaben, Bingsjö, Östbjörka och Boda. Mycket folkdräkter, felor och buskspel utlovas. (TT Spektra)
Fakta/Musikfestivaler
Juni:
Stockholm early music festival, 6-10 juni
Göteborgs körfestival, 8-10 juni
Ransäterstämman, 8-10 juni
Båstad kammarmusikfestival, 25-30 juni
Kammarmusikfestival i Stenungsund, Tjörn och Orust, 28 juni-1 juli
Körstämman i Skinnskatteberg, 15-17 juni
Musik på sörmländska slott och herresäten, 15 juni-26 augusti
Saxå kammarmusikfestival, 24-30 juni
Virserums musikdagar, 24-30 juni
Lysekils körfestival, 28 juni-1 juli
Musik vid Dellen, 29 juni-8 juli
Musik vid Siljan, 30 juni-7 juli
Juli:
Stämveckan, 1-8 juli
Järnafestivalen, 1-5 juli
Östhammars musikvecka, 1-5 juli
Lyckå kammmarmusikfestival, 1-7 juli
Musik vid Storsjön, 1-26 juli
Musik vid Kattegatt, 4-8 juli
Festspel i Pite älvdal, 4-8 juli
Julitafestivalen, 14 juli-12 augusti (Sörmland)
Taubespelen, 14-15 juli (Bohuslän)
Opera på Skäret, 14 juli-19 augusti (Närke)
Korrö folkmusikfestival, 26-29 juli
Vadstena akademiens sommaropera, 14 juli-8 augusti
Krokstrandsfestivalen, 26-28 juli
Opera i Ystad, 27 juli-9 augusti
Nordisk körfestival, 31 juli-5 augusti (Uppsala)
Augusti:
Kammarmusikfestivalen i Sandviken, 1-4 augusti
Barockt, 10-15 augusti (Öland)
Östergötlands musikdagar, 11-18 augusti
Gotlands orgeldagar, 16-19 augusti
Östersjöfestivalen, 19-26 augusti (Stockholm)
Helsingborgs symfoniorkesters sensommarfestival, 23-26 augusti
Priser, vägbeskrivningar, program och logimöjligheter till de flesta festivalerna finns på www.musikfestivaler.se (TT Spektra)