Det liknar ett tv-manus

Foto:

Kultur och Nöje2005-07-19 00:00

Det är inte hans texter, utan Verner von Heidenstams långa och skiftande liv som är kärnan i Magnus Engbergs nya bok.

‚ny bok

Magnus Engberg: Jag förstår inte vad världen är . . .

G Ekströms förlag

Magnus Engberg har tidigare givit ut böcker som behandlat östgötska ämnen och han har också skrivit om författare -- senast Hjalmar Söderberg. I sin nya bok förenar han de båda ämnesområdena, det litterära och det lokalhistoriska. Boken heter "Jag förstår inte vad världen är . . ." och undertiteln förklarar: "Verner von Heidenstam i biografi, brev och bilder".

Den här preciseringen är viktig: det är inte fråga om en litteraturhistorisk eller litteraturvetenskaplig framställning. I stället ligger tonvikten på att ge bilder av Heidenstams långa, rika och skiftande liv. Också om en framställning som denna självfallet förmedlar en uppfattning om personen Heidenstam kan man knappast kalla detta en psykologisk skildring.

Begåvad och bortskämd

Bokens disposition är kronologisk-geografisk. Engberg grupperar sitt material i, väsentligen, fem kapitel, från barndomens Olshammar, till Naddö och Övralid. Olshammar var barndomens paradis, där den fantasibegåvade och bortskämde Verner växte upp, omgiven av kvinnor. Till detta parti för Engberg skildringen av Heidenstams långa utlandsvistelse sedan han som 20-åring gift sig med Emilia Uggla.

Andra gången Heidenstam gifter sig sker det på Blå jungfrun; detta är rimligen den svenska litteraturhistoriens mest omskrivna bröllop och också här skildras det ingående. När Heidenstam slog sig ner på Naddö var det återigen som nygift. Den mycket unga hustrun hette Greta Sjöberg, och fastän äktenskapet blev kortvarigt dröjde det innan han och hon lämnade detta hem.

Under vistelsen i Danmark kom Heidenstam så att träffa den kvinna som sedermera skulle följa honom till Övralid: Kate Bang.

Hur skriftställarens, författarens och sedermera diktarfurstens liv på olika håll och med olika kvinnor kom att gestalta sig skildrar Sjöberg bland annat med hjälp av citat ur brev och tidningsartiklar.

Jag får intrycket att denna bok bra mycket liknar ett tv-manus: man tänker sig en berättarröst, skilda röster som läser citaten och en rikedom på bilder, vilka säkert kunde kompletteras med journalfilmer. Vi får väl se!

Något väsentligt att säga

Hurdan är då Engbergs Verner von Heidenstam?

Är det en man som inte förstår vad världen är?

För den uppfattningen talar att det finns ett drag av posör hos honom. Tidigt är han aristokrat med viss nietzscheansk färgning. Tio-femton år senare framstår han som politiskt radikal och mer eller mindre samtidigt nationalist, fosterlandsvän. Han blir skrämd av "bolsjevismen", och in på 20-talet ger han uttryck åt beundran av Mussolini, ungefär som, samtidigt, Winston Churchill.

Vad gäller den ofta omskrivna dragningen till nazismen tycker jag Engberg har något väsentligt att säga. Det är sant att Rudolf Hess uppvaktade Heidenstam 1935. Det är sant att Adolf Hitler skickade en krans till begravningen. Men om jag förstår saken rätt menar Engberg att vi i detta skall se inte reaktioner på den åldrade Heidenstams politiska ställningstaganden. Snarare är det personer i hans omgivning som drar i trådarna -- samma personer som såg till att Kate Bang fick lämna Övralid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!