Konstnärer från Vadstena är allt annat än bara en lokal angelägenhet.
konst
"Skapare från Vadstena"
Biskopshuset, Vadstena.
Pågår till den 15 augusti.
Skapare från trakten -- provinsiellt? Glöm det! Detta är en samlingsutställning med utblickar över nationsgränserna. Gränsöverskridandet gäller även de konstnärliga discipliner som presenteras och som pekar mot ett universellt betraktelsesätt. Att gå från glas till keramik, till textil- och smyckekonst samt landa i måleri och foto, det är en djärv exkursion. Glaset dominerar, alls icke oförtjänt, eftersom bygden fostrat flera framstående konstnärer i gebitet.
Bildkonsten företräds av alltifrån framlidna textilkonstnärinnan Märta Måås-Fjetterström till nykläckta akademiutbildade målaren Elin Källman, och däremellan kommer Maria Fribergsfoto- och videokonst, internationellt ryktbar.
Märta Måås-Fjetterström kom som tonåring till Vadstena och tog intryck av landskapet och miljön, som återfinns i flera av hennes gobelänger och mattor i form av träd, stiliserade organiska motiv. "Jag finns i mattorna" svarade hon på frågan om konstnärens förhållande till vävarna. Och unga Elin Källman finns förvisso i sitt måleri, där hon fortsätter utforska kropp och själ med hjälp av sitt alter ego. Men det är Maria Friberg jag helst vill ägna mig åt, "hon som jobbar med män i kostym".
Det vore enkelt att placera henne i feministfållan, men i könskampen är hon en presumtiv desertör. I bildserierna av kostymklädda män i oväntade situationer vore det lätt att enbart se det ironiska förhållningssättet hos konstnären, när det gäller relationer till andra könet. Som jag uppfattar det är Maria Friberg lika självbespeglande som exempelvis Elin Källman. Hon har dock andra utgångspunkter och tacklar genusperspektivet ur helt annan vinkel, där det av betraktaren krävs identifikation och kongruens för att förstå gestaltningen av motiven. De bilder Maria Friberg visar ansluter till övriga deltagares alster som, låt mig säga självporträtt.