BOK
Domnica Radulescu
Skymning över Svarta havet
Övers: Ylva Mörk
2244 förlag
I skuggan av förtrycket under Ceausescus tid, har Rumänien gett oss en rad goda författare. Domnica Radulescu är en av dem. Nu professor i franska och italienska i USA, men en gång politisk flykting under förtryckets sista årtionde innan muren föll i Berlin och paret Causescu avrättades inför tv-kameror.
Om detta har Domnica Radulescu berättat i den självbiografiska romanen ”Tåg till Trieste” som kom ut på svenska 2012. Nu återkommer hon med en berättelse på samma tema i ”Skymning över Svarta havet”. Den handlar om den unga flickan Nora och den turkiske pojken Gigi som lever i Mangalia, en liten stad vid Svarta havet på gränsen till Turkiet. I Mangalia bor rumäner sida vid sida med en turkisk och romsk minoritet.
Läsaren får följa deras uppväxt med barndomens bus och upptäckarglädje till tonårens trevande förälskelse och där också mötet med förtrycket och den hemliga polisens ständiga närvaro. Känslan av att inte kunna växa upp till två fria och konstnärliga individer får dem att fly till Turkiet genom att simma över gränsen. En klarar sig och den andre blir infångad. Men fem år senare ska de återses i Paris, ärrade av livet.
”Skymning över Svarta havet” är en lite märklig feelgoodroman med mörka moln över horisonten. På ett tilltalande sätt berättar den om starka och varma människor och om konstens obändiga kraft att frigöra från förtryck och slaveri. Allt utan att förminska förtrycket från Securitate under Ceausecus diktatur. En hyllning till konsten, konstnären och musikens betydelse för frihet och demokrati.