Med ett imponerande gästspel från Göteborg visas nu konstverk av 36 elever från Valands konsthögskola på Östergötlands museum och Galleri Vända Sida. Utställningarna har kommit till stånd i ett samarbete mellan Olle Schmidt och Valandslektorn Peter Ojstersek, de som också har gjort urvalet för utställningen på museet.
På Östergötlands museum presenteras, under rubriken "Painting for Real", verk av 17 elever som visar målningar och animationer. I en förteckning har konstnärerna getts möjlighet att beskriva bakgrunden för sina gestaltningar.
De flesta målningarna upplever jag som väl genomförda utifrån en rik variation av tekniker och ingångar i den egna unika "verkligheten". Här finns mycket gestaltat från traditionerna symbolismen till popkonsten och nydadaismen.
Snyggt har Marcus Jonsson fångat upp sina symbolmättade frontfigurer, liksom Sessa Englund med sina krampartade damer. Koloristiskt förtätad är Thomas Lundgrens "Viola Florence", och spirituellt förnyad är Ulfur Karlssons grafittikonst. Bland de symbolistiskt engagerande verken tilltalas jag särskilt av Ida Britta Petrelius "Mind-strings, unleashed" och Ellinor Lagers "Köket". Det är de mest existentiellt intressanta konstverken.
En fascination finner jag även hos Henning Danielsson Feldreics flyg-naturscenarier, och inte minst i Fredrik Åkums färgintensiva, finskiktade "MMX". Därutöver är Ylva Carlgren något extra med sin hantverkskickliga återgivning av skönhetsaccessoarer i akvarelltekniken.
Rickard Englund och Marcus Jonsson visar video och animationer i en spännande teknik.
På Galleri Vända Sida finns på något sätt ursprunget till de färdiggestaltade bilderna. Här flödar idéerna, uppslagen under rubriker som "Mascara # 22 No rest for the Wicked", "Jarko" och "Indian Ink". Det handlar i grunden om "Fanzine & Artist Books". Alla dessa vilda, spontana skisser samlas sedan i ett exemplar av en liten skrift, ett fanzine. Flödet i skapelserna är oändliga, från grova teckningar, poetiska och märkliga texter - och till mera genomarbetade bilder i bland annat datortryck.
Det är svårt att recensera en utställning av den här arten. Men i utbildningssammanhang frågar jag mig vad som händer i förhållandet mellan dessa fräcka, spontana attacker i bildvärlden, och den lyhördhet som sedan ska leda till personligt inkännande gestaltningar av vår omvärld. I den parallella utställningen på länsmuseet kan vi kanske här få ett betryggande svar.